10 årsdagen satte ny rekord

db - black10år (720x333)

For syvende år i træk inviterende biograferne alle 10-årige gratis i biografen den 9. maj. Med 12.501 ’gratister’ satte dagen i år ny rekord.

Baggrunden for dette tiltag er naturligvis, at filmbranchen ønsker alle danske børn stifter bekendtskab med underholdning og holdning på det store lærred. Ikke alle danske børn når at få denne oplevelse fra barnsben, og det ønsker branchen at råde bod på.

Hvem husker ikke den første biografoplevelse? Spændingen i maven på vej mod biografen, koncentrationen mens plakater og fotos iagttages i biografens udstilling, utålmodigheden i køen til billetkontoret, trængslen i biografens foyer, indkøb af passende mængder søde sager, forventningens glæde mens pladserne i salen findes, og højdepunktet når biografens fortæppe langsomt går til side og de første billeder toner frem, mens lyset i salen sænkes, og man langsomt lader sig indhylle af biograffilmens magi.

Intet barn bør snydes for denne oplevelse, som samtidig danner grundlag for barnets biografvaner resten af livet.

En undersøgelse i England af Ipsos MORI afslører, at unges biografvaner fortsætter når de bliver voksne. Mennesker, som ofte så film som børn, går mere i biografen som voksne i forhold til dem der ikke gjorde.

MORI-undersøgelsen afslører, at gennemsnitborgeren anerkender vigtigheden af film i forbindelse med menneskelig udvikling, og den positive rolle det kan spille i et skolebarns liv. Biograffilm er en af de vigtigste kunstformer, og 68% af respondenterne sætter biograffilm på deres top 3 over litteratur, teater og visuel kunst, mens 61% af befolkningen mener, at ”film er den mest avancerede form for historiefortælling.”