15 spændende danske film under udvikling

Blandt andre Rasmus Heide, Mikkel Nørgaard, Ole Bornedal, Ask Hasselbalch, Charlotte Sieling, Christian Tafdrup, Tobias Lindholm, Per Fly, Nicolas Winding Refn barsler med nye film.

I lørdags offentliggjorde DB en liste på 39 kommende danske film, Det Danske Filminstitut pt. har produktionsstøttet, og som i løbet af de næste par år vil blive præsenteret for det danske biografpublikum.

Erfaringer fortæller at der går tre år fra idéen til en film bliver undtaget, til den færdige film har premiere. Og det er selvfølgelig hvis alting flasker sig.

Normalt bliver en film både manuskript- og udviklingsstøttet af filminstituttet, inden den når frem til at kunne søge den afgørende produktionsstøtte. Af film som pt. er under udvikling, gemmer sig adskillige potentielle publikumstræffere på instituttets lister over støttebevillinger. Men på dette stadie er intet sikkert. En film kan sagtens nå at falde fuldstændig fra hinanden, inden instituttet bliver præsenteret for en egentlig ansøgning om produktionsstøtte.

Nedenstående 15 film skal derfor tages med et vist gran salt.

Rasmus Heide, som har ”Alle for tre”-filmene på samvittigheden, sidder i øjeblikket og skriver på en film om den verdensberømte danske entertainer Victor Borge, med titlen ”Borge”. Der sigtes efter en premiere 27. august 2020, sikkert i forventning om at filmen kan blive Biografklub Danmarks åbningsprogram.

Martin Miehe-Renard er pt. ved at færdiggøre manuskriptet til ”Far til fire på Grønland”, sammen med makkerparret Lars Mering og Claudia Boderke, som også skrev de tre ”Klassefest”-film og alle tre skrev de sammen ”Far til fire på toppen”. Det er Miehe-Renards tredje film om den kære familie. Der regnes med biografpremiere til vinterferien 2020, nærmere bestemt 6. februar.

Casper Christensen og Frank Hvam er i gang med skrivearbejdet på deres tredje ”Klovn”-film, denne gang med titlen ”Klovn – Happyland”. Filmen vil efter al sandsynlighed få premiere 23. januar 2020, om at går vel. Og hvorfor skulle det ikke det? Mikkel Nørgaard bliver således endnu en af de danske filminstruktører, som vender tilbage efter en flirt med udlandet.

Ask Hasselbalch fortsætter med at stå ved roret på ”Skammerens datter”-franchisen, efter Lene Kaaberbøls bøger. Den tredje film får titlen ”Skammekrigen – Skammerens datter III”. Gunnar A. K. Järvstad står for manuskriptet. Filmen forventes af få premiere til efterårsferien 2020. Nummer to står lige før sin premiere, den 24. januar næste år.

Ask Hasselbalch er ikke en mand der hviler på laurbærrene. Udover ovennævnte arbejder den tidligere filmkonsulent Rasmus Horskjær på et manuskript til en film med titlen ”Farvel til jorden”, med Hasselbalch i instruktørstolen.

Frisk fra kæmpesuccesen ”Så længe jeg lever” arbejder Ole Bornedal på en film med titlen ”Skyggen i mit øje”.

Brødrene Tafdrup – Christian og Mads – som oplevede stor succes med ”En frygtelig kvinde”, skriver på manuskriptet til en film med arbejdstitlen ”Benelux”. Efter sigende skulle der være tale om en satirisk gyser. Christian Tafdrup instruerer.

Charlotte Sieling har kastet sig over det historiske drama ”Margrethe I” om dronningen i 1500-tallets Danmark. Filmen er baseret på et manuskript af Jesper Fink.

Tobias Lindholm, som instruerede ”R” (sammen med Michael Noer), ”Kapringen” og ”Krigen”, skriver på en film med titlen ”Politi”.

Samme Lindholm skriver også på et manuskript sammen med Christoffer Boe, som skal instrueres af sidstnævnte. Titlen er slet og ret ”Skilt”. Lindholm kan det der med korte og præcise titler.

Gustav Möller som opnåede stor succes med debutfilmen ”Den skyldige”, skriver selv på en film med titlen ”Rahowa”. Titlen kunne antyde et plot om racekrig.

Per Fly skal instruere ”Soldier of Fortune”, baseret på et manuskript af Peter Birro. De to stod også bag ”Monica Z”.

Nicolas Winding Refn skriver på et manuskript, som skal danne grundlag for filmen ”The Avenging Silence”.

Ali Abassi, som pt. nyder stor succes med ”Grænse”, har hele to film på bedding: ”The Holy Spider” og så en børne-/ungdomsfilm han skriver og skal instruere sammen med Milad Alami. Sidstnævnte bærer titlen ”Alma”.

Udover de 15 ovenstående film, barsler Regner Grasten Filmproduktion med adskillige film, som endnu ikke optræder på filminstituttets støttelister: ”Krummerne: Mors gode idé” (Premiere 1. august 2019), ”Knud den Store” (Premiere 5. marts 2020), og ”Hvidstengruppen: De efterladte” (Premiere 29. oktober 2020).

Og så, ej at forglemme, en reboot af Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-film. Første film bliver ”Marco effekten”, og skulle efter al sandsynlighed være klar til efterårsferien 2020.