20 mio. ekstra til danske film

Danske film har solgt godt i 2020, og en merbevilling betyder nu, at der også er midler til at lave danske film næste år trods ekstra udgifter under corona (Foto: Fra filmen “Shorta” – Tine Harden/Scanbox)

Det Danske Filminstitut (DFI) har i 2020 haft ekstra udgifter til at opretholde igangværende filmproduktioner.

De mange film, der var i støbeskeen, da corona lukkede verden ned i marts måned, skulle genoptages, da restriktionerne blev lempet igen. Og den slags koster.

Derfor har DFI og de regionale filmfonde (FilmFyn og Den Vestdanske Filmpulje) netop fået en ekstrabevilling fra Kulturministeriet på i alt 20 millioner kroner.

Pengene udmøntes med 17 mio. til DFI og 3 mio. fordelt til de to regionale fonde.

“De produktioner, der måtte lukke ned i foråret, er blevet gennemført med supplerende støtte fra Filminstituttet. Ekstrabevillingen betyder, at vi ikke behøver at skære ned på støtte til kommende filmprojekter, og det er vigtigt for branchen og for borgerne,” siger DFI-direktør Claus Ladegaard til DFI.

I oktober måned solgte de tre danske film “Druk”, “Far til fire og vikingerne” og “Shorta” tilsammen mere end 1 million biografbilletter.

De tre film har dermed alene gjort en kolossal forskel for de danske biografer i 2020 – et år, der har været præget af nedlukning, restriktioner og mangel på udenlandske blockbusters.

“Lige nu strømmer publikum til de danske film i biograferne. Det vidner om, at der i høj grad er efterspørgsel efter fortællinger, der er fortalt med danske filmfolks blik på verden, og som skaber fælles rum for refleksion og samtale hos publikum,” siger Claus Ladegaard.