Lars Prætorius 25 år i Faxe

DB -FAXE (720x331)

Gengivelse af artikel i Næstved-Bladet

Han har fået folk til at køre fra Næstved til Faxe for at se film. Historien om Lars Prætorius’ succes begyndte for 25 år år siden.

Tekst: Torkild Svane Kraft,

JUBILÆUM: Det var kommunen der ejede biografen, og kulturudvalget ville lige give den en allersidste chance, så endnu en gang blev der søgt en „modig person“. Og så var der en ung mand – han var 31 på det tidspunkt – der bed på krogen og overtog biografen.

„Men han levnes ikke mange chancer“ kunne man læse i et lokalt dagblad. Den unge mand var Lars Prætorius, og man må så sandelig sige at han gjorde journalistens ord til skamme.

Nu 25 år efter driver han stadig biograf i Faxe. Og han gør det eminent godt.

Det var den 1. maj 1989 han overtog biografen på Præstøvej i Faxe. De første 14 dage brugte Lars på at male, lave plakatvæg og fjerne den gamle billetluge – og lave ægte caféstemning. Navnet blev nemlig ændret til Café Biografen.

Lars Prætorius havde på daværende tidspunkt sit eget dekorationsfirma, hvor han rejste land og rige rundt – og så var han formand for en gruppe der drev biografen i Glumsø. Og det var den formandspost, der gav ham mod på at blive selvstændig i biografbranchen..

De første år gik godt, så i 1992 investerede Lars Prætorius i nye stole, større lærred og nyt supermoderne lydanlæg. Biografen rykkede op i en højere klasse. I 2001 kom der så en kæmpestor ombygning af Café Biografen. Alt blev pillet ud og en helt ny biograf så dagens lys – eller mørke må det vel være når der er tale om en biograf…

Dengang investerede Lars Prætorius over én million kroner i biografen. Allerede et halvt år efter den store ombygning, begyndte han at tænke på udvidelser af biografen. Senere kom der noget endnu bedre. Og det der var endnu bedre var Kanten – altså planerne om at bygge et kombineret geologisk museum og biograf på kanten af Faxe Kalkbrud.

Men ét er tanker og ideer, noget andet er at gøre dem til virkelighed. Der var da også, indrømmer Lars Prætorius, perioder hvor det var tungt, men jeg tvivlede aldrig på, at det blev til noget. Og det gjorde det, så i foråret 2006 blev der, med økonomisk hjælp fra RealDania, udskrevet en arkitektkonkurrence.

– Det var en stor oplevelse. Der indkom 120 forslag fra arkitekter over hele verden, så det var en stor opgave at skulle vælge, hvilket forslag der var bedst, siger Lars Prætorius, som selv sad med i dommerkomitéen.

I sommeren 2007 blev første spadestik taget, i december var der rejsegilde og den 1. juli 2008 åbnede Biografen Kanten.

Selv om Lars Prætorius nu stod med en topmoderne biograf med to sale, faldt han ikke i søvn. Tværtimod. Biografen udviklede, og udvikler, sig fortsat. I januar 2010 blev den kåret som Årets Biograf i Danmark og måneden efter introducerede Biografen Kanten 3D – som den første sjællandske biograf uden for København. Lidt senere på året blev biografen fuldt digitaliseret, og en investering på et par millioner var fuldført.

Spørger man Lars Prætorius, hvad hemmeligheden bag succesen er, bliver han stille. At prale er ikke noget, der ligger til ham. Det lykkedes dog at få ham til at nævne ordene vedholdenhed, energi, mange timers arbejde, fokus og rettidig omhu, og så det at det er sjovt at skabe mere end, hvad andre forventer.

– Og så hans stædighed, indskyder hans kone Anne. Hvis nogen siger, at noget ikke kan lade sig gøre, så giver det bare mere energi, og han vil bevise, at det godt kan lade sig gøre.

Og det var vel nok noget sådant, der skete, da Lars Prætorius helt tilbage i 1991 lancerede sin egen biografklub „Delicatessen“. En klub med de såkaldte smalle, kunstneriske film.

„Det går aldrig i en lille by som Faxe“, blev der sagt. Den første sæson havde klubben omkring 20 medlemmer. Nu er der 160, og mange af dem har været medlemmer fra første og anden sæson. Så også det gik i lille Faxe.

Biografen Kanten har åbent 362 dage om året. Lars er der de fleste dage – lige bortset fra et par perioder om året, hvor han cykler rundt i bjergene i Frankrig og Italien på de samme ruter, som der køres Tour de France og
Giroen. Hver gang er det ture arrangeret af Dan Frost.

For at holde formen ved lige, det er jo ikke sådan lige at cykle op ad Alped’huez, kører Lars med hos Rønnede IF Cykelmotion.

Anne og Lars Prætorius holder ikke reception i anledning af 25 års jubilæet, men de har fejret mærkedagen med en masse gaver til publikum.