4 mio. danske filmbilletter i 2020?

Også “Undtagelsen” har været med til at gøre 2020 til et usædvanligt godt dansk filmår (PR-foto)

Med kun få udenlandske “billetsælgere” på filmplakaterne er det meste af 2020 overladt til de danske film, når det handler om at få danskerne i biograferne.

Og heldigvis går det godt. “Undtagelsen”, “Klovn – the Final”, “Vores mand i Amerika”, “Druk”, “Retfærdighedens ryttere” samt en stribe andre gode danske film har indtil nu gjort, at mere end 3,2 millioner biografbilletter i 2020 er blevet solgt til danske film.

I Politiken tirsdag (1. december) peger direktør for Nordisk Film Biografer, Asger Flygare, på, at de gode danske film er appelsiner i biografernes turbaner.

Men han lægger heller ikke skjul på, at biograferne ikke har haft vinden i ryggen i 2020 som følge af corona og de konsekvenser, det har haft.

“Lyspunktet er dansk film. Og det her understreger vigtigheden af at have en dansk filmproduktion. I stedet for 100 meter under vand er vi 5o meter under vand,” siger Asger Flygare til avisen.

Men forårets nedlukning og den amerikanske/udenlandske premieretørke i de danske biografer er hård kost:

“Nul indtægter i tre måneder og derefter ingen amerikanske film, det er da helt ad helvede til,” siger Asger Flygare.

Direktør for Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, peger i artiklen på, at om alt går vel, så vil de danske film i 2020 nå op på at sælge 4 millioner billetter til danskerne.

Det vil være tæt på rekordårene 2015 (4,2 mio) og 1981 (4,1 mio) – men det hører selvfølgelig med, at biograferne netop har haft lukket i næsten tre måneder og dermed kunne have solgt endnu flere billetter.

Det har bestemt været et knaldhårdt år for biograferne i Danmark. Med udgangen af november var der i 2020 solgt 6,8 millioner billetter. I 2019 var det samlede billetsalg for hele året 13,2 millioner.