At afvise ”Retten til Liv” er ikke en knægtelse af ytringsfriheden

DB - BLACKRETTEN TIL LIV - Kopi (3) (720x336)

Foreningen ”Retten til Liv”, som repræsenterer abortmodstandere i dette land, står uforstående overfor at Danske Reklame Film, som varetager reklamesalget til en lang række biografer i Danmark, har afvist foreningens seneste 30 sekunders film ”Fars dag”.

“Budskabet er jo på ingen måder voldsomt, det er et meget positivt budskab. Vi kan konstatere, at det må være, fordi der ligger et tungt tabu over det at tale om abort. Men kan det virkelig passe, at der kun er plads til det politisk korrekte i det her ytringsfrihedens land?” siger Ellen Højlund Wibe, der er landssekretær hos Retten til Liv.

Til Berlingske Tidende udtaler direktøren for Dansk Reklame Film, Claus Rothoff Brix, at man afviste antiabort-reklamen af respekt for det kvindelige biografpublikum:

“Biografreklamer kan i sagens natur ikke fravælges. Det skærper vores pligt til at vise hensyn i sådan en situation. Og i lyset af den sag, vi havde i 2013, hvor vi havde så mange kvindelige gæster, som følte ubehag, så har vi valgt at sige nej tak til den her reklame,” med henvisning til en reklamefilm fra Abortlinjen tilbage i 2013.

Noget ganske andet ville være, hvis foreningen ”Retten til Liv” havde produceret en hel spillefilm. Den ville biograferne så sandelig vise, hvis den ellers var af forsvarlig kvalitet og kunne tiltrække et publikum. Her ville publikum nemlig have en valgmulighed for om de ville se filmen eller ej.

Netop fordi biografreklamer ikke kan fravælges, som man f.eks. kan, når man sidder hjemme i sin stue og blot kan slukke for tv’et eller vælge en anden kanal, ville man tvangsindlægge et publikum, som erfaringsmæssige kan føle ubehag, til at se filmen.

Det er ikke i nogens interesse.

Til gengæld kan man konstatere at foreningens film, pga. polemikken, kan fået en enorm udbredelse, men fortsat i et miljø, hvor borgerne i dette land har en valgmulighed for om de vil se den eller ej.

Biograferne er ikke sat i verden for uforvarende at tvangsindlægge publikum til ubehag.

Link til filmen, som man så kan til- eller fravælge efter behag: https://www.youtube.com/watch?v=evBq0JmXtlQ#t=17