Biffen i Aalborg fylder 30 år

Aalborgs eneste art cinema, Biffen, fylder 30. Siden Biffen åbnede dørene den 2. april 1989, har tusindvis af filmelskere fundet sammen i biografmørket. Og det er netop fællesskabet omkring kvalitetsfilm, som Biffen Nordkraft også fremover vil støtte op omkring.

For trods nye muligheder med streamingtjenester som Netflix og HBO, on-demand tv og mobiltelefoner, vil filmelskere stadig se film sammen i biografen. Det mærker man i Biffen, hvor flere og flere – unge som gamle – samles om film og events. Samtidig har et stigende antal internationale borgere fundet vej til biografen.

”Biffen viser film fra hele verden, og det at se en film fra sit hjemland kan være meget værd for de internationale borgere, der har bosat sig i kommunen for at studere, arbejde eller få en ny start på livet,” siger Biffens daglige leder, Karin Fast.

Digitaliseringen har gjort det muligt at vise filmkunst fra hele verden i en grad, det ikke tidligere var tilfældet. Filmene håndplukkes af Biffens personale, for kvaliteten er vigtig.

”God filmkunst kan – udover at underholde – give en dybere menneskelig forståelse og indsigt og tage os med til steder, både geografisk og menneskeligt, som vi ellers aldrig ville være kommet,” lyder det fra Karin Fast. Begejstringen for Biffens alternative filmudvalg bliver da også ofte kommenteret af gæsterne.

Siden Biffen for snart ti år siden flyttede fra de tidligere lokaler på CV Obels fabrikker til Nordkraft, har stedet gennemgået en stor udvikling. Biografen har nu tre sale mod tidligere én, og caféen har fået et løft. Der er indrettet hyggelige film-snakke-kroge, så publikum før og efter filmen kan mødes og dele deres oplevelse.

En række nye initiativer såsom Filmkredse, BlindeBiffen, SeniorBiffen og festivaler har skabt nye fællesskaber, ligesom Cinemateksfilmene nu samler publikum om såvel klassikere som kultfilm. Cinemateket åbnede en afdeling i Biffen i januar med film hver tirsdag og andre udvalgte dage. Tilbudet er blevet taget godt imod af publikum, og filmnørderne stod i kø, da der blev vist ‘Blade Runner – The Final Cut’ for nylig.

Det er også en klassiker, der bliver vist på Biffens fødselsdag den 2. april. Filmen over dem alle – ‘Citizen Kane’ (Den store mand) vises kl. 18.30. Derudover fejres dagen med lagkage og portvin i caféen mellem kl. 15 og 18.