Spotlight: Biffen Odder

Biffen i Odder har netop fejret 30-års jubilæum som foreningsdrevet biograf, og der er masser af vilje og gejst blandt de frivillige og den daglige leder til videre udvikling de næste mange år.

Odder har en moderne og aktiv foreningsdrevet biograf, Biffen. Biffen viser film for alle interesserede – dag og aften – og har filmklubber, som viser film for specielle målgrupper. Biffen byder også på særlige events.

Der er knap 700 medlemmer af Biografforeningen Fotorama og over 120 frivillige medarbejdere, som skiftes til at løse opgaver i biografen hen over året. Det hele styres af bestyrelsen og den ansatte leder, Tomas Nørfelt.

Tomas Nørfelt fortæller, at han har været i Biffen i fire år og er vild med film. Han er cand. mag i film- og medievidenskab og erhvervsøkonomi fra Københavns Universitet og har altid været interesseret i film, så jobbet i Biffen passer ham rigtigt godt.

”Biffen spiller både det brede og det smalle. Vi betjener vores område med biografoplevelsen. Vi har en stribe filmklubber med hvert deres publikum og repertoire. Vores nyeste skud på stammen er Ung Bif, som er en filmklub for unge i Odder. Vi har også etableret en filmklub Opera Bif for de særligt operainteresserede”, forklarer Tomas Nørfelt

Biffen forsøger at vise et så bredt filmprogram så muligt. Både de store danske film og Hollywood blockbusters. Men samtidig er der også tilbud til dem, der kan lide den lille art-house film. Det er både muligt at se en informativ dokumentar som ’Den største lille gård’ eller en udfordrende kunstfilm som ’Portræt af en kvinde i flammer’.

Biffen er en biograf, som gerne tager del i det kulturelle liv i Odder. ”Vi har mange samarbejdsflader med andre kulturaktører i byen. Hvert år viser vi for eksempel historiske film fra Odder i samarbejde med Odder Museum. Her er salen fyldt”, siger han.

Slagteriuddeler Søren Chr. Pedersen og brugsuddeler Christian Sørensen sørgede for at levende billeder kom til Odder tilbage i 1906. I april 1916 blev der første gang vist film i Fotorama på adressen Rosensgade 10. I 1990 overtog frivillige driften af biografen Fotorama, i dag bedre kendt under navnet Biffen

Biffen har tanker om udvidelse med en ny sal. Det er ikke lykkedes at finde finansieringen endnu. Bestyrelsen er hele tiden i gang med at overveje fremtiden, og hvordan man fastholder en levende biograf i Odder, og man har også drøftet mulighederne i etablering af et fælles kulturhus i kommunen.

I årene 2003 og 2006 blev biografen totalt renoveret. Salen er udstyret med 118 nummererede siddepladser og moderne lyd- og filmanlæg. Biffen blev hædret som årets foreningsbiograf i 2005 af Foreningen af filmudlejere i Danmark.

På spørgsmålet om fremtiden for Biffen svarer Tomas Nørfelt:

”Det at se film på det store lærred med den gode lyd i gode sæder i mørket, vil eksistere mange år endnu, også i Odder. Så biografoplevelsen med andre det vil der være plads til i en ny medievirkelighed, hvor steaming også indgår i folks medievaner”, slutter han.

Billedtekst: Foran filmfremviseren i Biffen fortæller daglig leder Tomas Nørfelt, Biffen, at man arrangerer alskens events i biografen. Der er modeshow meget snart i Biffen og lige nu arbejder man med en miljøaften med tre spændende film om klima og miljø i samarbejde med lokale miljøaktører.

Foto: Dennis Plougmann, VisitOdder