Bille August går i gang med “Kysset”

Esben Smed (tv.) får hovedrollen i instruktør Bille Augusts kommende film “Kysset” (PR-foto: Rolf Konow/Nordisk Film)

Den østrigskfødte forfatter Stefan Zweig, der døde under 2. verdenskrig i 1942, har oplevet en stor renæssance i de seneste år. Hans klassikere bliver genudgivet, nyoversat og solgt på ny.

Og nu bliver én af hans fortællinger, “Ungeduld des Herzens” (“Utålmodige hjerter”) gjort til dansk film.

Det er instruktør Bille August, der står bag den kommende film. August har netop haft premiere på “Pagten”, der går ganske fint i de danske biografer, men optagelserne til den kommende film går i gang sidst i august.

Filmen, der får titlen “Kysset”, får efter planen premiere 18. august 2022.

Manuskriptet er Bille Augusts fri fortolkning over romanen, og den er blevet “oversat” til danske rammer, fortælles det i pressemeddelelsen fra producenten Nordisk Film Production:

“Rygterne om en snarlig verdenskrig høres som et ekko op gennem Europa. Anton Abildgaard er en nobel og pligtopfyldende ung mand, hvis højeste prioritet er at afslutte sin officersuddannelse i kavaleriet med ære. Det bliver en skæbnesvanger aften, da han bliver inviteret til bal hos den lokale Baron Løvenskjold. Anton byder intetanende husets smukke datter Edith op til dans, men da det viser sig at hun er lam efter en tragisk rideulykke, rammes den unge løjtnant af skyldfølelse over at have sat pigen i forlegenhed. Han får stor medlidenhed med hende, mens hun forelsker sig brændende i ham. Medynk og stolthed gør dog, at Anton ikke kan være ærlig overfor hende, og i sine forsøg på at gøre det rigtige, graver han sig dybere ned i et uoverskueligt net af løfter og løgne. Imens rykker krigen med faste taktslag tættere på og truer med at besegle Anton og Ediths fælles skæbne for altid…

KYSSET er en både storslået og intim skæbnefortælling om gode mennesker på afveje, et studie i kærlighedens sande væsen og selvopofrelsens kunst. Med første verdenskrig som frygtindgydende bagtæppe foldes en dramatisk og usædvanlig kærlighedshistorie ud, der kredser om spørgsmålet: Kan medlidenhed være ægte kærlighed?

Esben Smed spiller hovedrollen som Anton Abildgaard, mens rollen som Edith skal varetages af Clara Rosager. Lars Mikkelsen, David Dencik og Rosalinde Mynster har andre centrale roller.

Filmens budget er på godt 33 millioner kroner, og den optages på Fyn (der er blandt andet støtte til produktionen fra Film Fyn) – men holdet skal også en tur til Ungarn i forbindelse med optagelserne, der ventes afsluttet i oktober i år.