Biografen er omdrejningspunkt for byen

Bio Silkeborg ligger i Papirfabrikken og deler blandt andet adresse med en restaurant og en café (Foto: Bio Silkeborg)

Det var den første virksomhed, der rykkede ind i komplekset tilbage i 2002.

Dengang var Silkeborgs gamle papirfabrik blevet renoveret og moderniseret, og Bio Silkeborg blev etableret der med sine fem sale.

For at komme i biografen, må man først gå op ad trapperne til første sal (eller tage elevatoren) og så ankommer man i en fin foyer, hvor der er god plads og højt til loftet.

Her tager direktør Lars H. Nielsen imod – han er Silkeborgs ”Mr. Cinema” og var manden, der grundlagde Bio Silkeborg dengang.

Den 56-årige filosofi-uddannede Nielsen fik aldrig for alvor brug for sin uddannelse, fortæller han.

”Jeg læste på universitetet i Odense, og da min bror Ole var med til at starte Café Biografen i Odense dengang, så var jeg inde over i studietiden. Og mod slutningen af min tid på universitetet fik jeg mulighed for at blive leder i 1995 af den kommunalt drevne biograf i Silkeborg,” siger Lars H. Nielsen.

Efter 7 år her opstod muligheden, da det ny center omkring Papirfabrikken blev planlagt. Og efter 20 års virke er Bio Silkeborg både en solid og synlig kulturel aktør i den driftige by.

”Det er gået godt, selv om vi helt aktuelt ikke er så fint med, som vi gerne ville efter den sidste genåbning for en måneds tid siden,” fortæller Lars H. Nielsen.

Han sigter til, at uge 7, der jo var vinterferie i skolerne i det meste af landet, er gået noget dårligere end sædvanligt.

”Men det skyldes efter min klare vurdering primært, at filmene ikke har haft den nødvendige appel til publikum. For jeg oplever generelt ingen modvilje mod at gå i biografen,” siger Lars H. Nielsen.

Bio Silkeborg er medlem af Fokus-gruppen og samarbejder dermed om indkøbs af materialer og varer med andre, lignende biografer. Men driften som helhed varetages fra kontoret i Silkeborgs midte, hvor udsigten fortæller alt om en by, der er i rivende udvikling.

”Ja, Silkeborg har haft gavn af, at motorvejen blev ført helt hertil. Nu kan man bo smukt og godt i vores by, og pendle for eksempel til Aarhus eller Herning for at arbejde. Så det ser ud til, at kommunen i løbet af de kommende år når op på mere end 100.000 indbyggere,” siger Lars H. Nielsen.

Og dét er selvfølgelig også et positivt perspektiv for den lokale biograf: Med flere indbyggere er der jo potentielt flere gæster til filmene.