Biografen i Ry skal stå som ny

Den nuværende biograf med én sal og en meget lille foyer (Foto: Ry Biograf)

Gennem mere end 100 år har den bygning, der rummer Ry Biograf, ligget midt i den jyske by i Søhøjlandet. Og bygningen, der er tegnet af professor og kongelig bygningsinspektør Hack Kampmann, har altid huset byens biograf.

Men rammerne for biografdrift i Ry har forandret sig, og derfor har foreningen bag i en årrække gerne villet rejse kapital for at udvide såvel foyer-området som med endnu en sal.

Og i denne uge kunne Midtjyllands Avis berette, at byrådet i Skanderborg har bevilget et kommunalt lån på 2,5 millioner kroner.

“Som almennyttig forening kan vi ikke låne penge nogle steder, og vi kan ikke begynde at søge fonde, før vi har sikret halvtreds procent af projektsummen selv eller igennem lokal opbakning. Med kommunegarantien og den million kroner, som vi selv har sparet op de seneste ti år, er vi nu klar til at gå i dialog med fondene. Vi er enormt glade for, at der var nogle politikere, som ville bære det her igennem, for vi er virkelig udfordrede på pladsen,” siger daglig leder Birgitte Karlshøj til avisen.

Det næste skridt bliver at samle tilsagn fra nogle af landets fonde med et kulturelt eller almennyttigt formål.

Pengene skal som nævnt blandt andet gå til at udvide fællesområdet. Den trange plads er blevet tydeliggjort under corona-krisen:

“Tommelfingerreglen er, at man skal have fire kvadratmeter pr. næse, hvis alle ikke sidder ned og ser den samme vej, så vi kan ikke være mere end fem personer i foyeren af gangen for tiden. Vi sender fingerkys til vejrguderne, fordi de har sørget for så godt vejr – ikke mindst i efterårsferien – men når det bliver vinter, aner vi ikke, hvad vi skal gøre. Heldigvis tager vores gæster det enormt pænt,” siger Birgitte Karlshøj.

Hvis de sidste millioner til projektet bliver rejst med hjælp fra fonde, crowdfunding og lokale virksomheder kan publikum både se frem til et udvidet opholdsområde på en balkon over det nuværende receptionsområde, en overdækning af gyden imellem biografen og Hotel Ry samt en biografsal nummer to, som skal bygges på det tomme loft over den store biografsal. Hele byggeprojektet skal foregå inde bag biografens mure, så udvidelsen ikke kommer til at få indflydelse på biografens historiske facade, skriver Midtjyllands Avis.