Biografer kan ånde lettet op

Biografen “Øst for Paradis” var en af de aarhusianske biografer, der stod til at måtte lukke – en ændring af bestemmelserne fredag (16/7) ændrer denne udsigt (PR-foto: ØfP)

I seks sogne i Aarhus (to sogne) og København (fire sogne) holdt mange vejret i løbet af fredag formiddag (16. juli). Sagen var nemlig, at udviklingen i corona-smitte var tæt på at overskride de fastsatte grænser for, hvornår et sogn skal lukke for al unødvendig aktivitet – herunder kulturelle begivenheder og dermed også biografer.

Det var særligt det såkaldte incidens-tal, som var i fokus. For Vor Frue Sogn i Aarhus midtby lå målingen på 566 smittede/100.000 indbyggere torsdag. Og det måtte ikke overskride 600, hvilket i praksis betød, at kun ganske få nye tilfælde i det lille sogn ville medføre lukning.

Hektisk aktivitet blandt andet fra biograferne, men også museer og andre kultur-institutioner i de to største byer i landet i slutningen af ugen medførte nedbidte negle.

Men fredag klokken 12.00 udsendte Sundhedsministeriet en pressemeddelelse. Nu er incidenstallets grænse hævet fra 600 til 1.000 i sogne, og dermed kan biografer og andre i de seks sogne ånde lettet op.

Begrundelsen for at hæve grænsen kommer på baggrund af en indstilling fra Statens Serum Institut:

“Statens Serum Institut har vurderet, at det er forsvarligt at hæve incidensgrænsene, blandt andet som følge af, at vaccinationsindsatsen går hurtig fremad, og at størstedelen af de ældre og svækkede i samfundet, som hidtil har været i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, på nuværende tidspunkt er færdigvaccineret,” hedder det i pressemeddelelsen.

Beslutningen træder i kraft med øjeblikkelig virkning.