Biografer vil ikke vise TV-film

“Godzilla VS. Kong” kan ifølge dagbladet Politiken kun ses i ganske få biografer som følge af, at den også er udkommet på tv (Pressefoto: Warner Bros. Pictures og Legendary Pictures)

Siden de danske biografer fik lov til at genåbne i begyndelsen af maj, har der været god interesse hos publikum for at vende tilbage til de bløde sæder i mørket.

Men ifølge dagbladet Politiken (25. maj) er der ikke lige så frit valg mellem filmene, som det danske biografpublikum er vant til at opleve. Artiklen kan læses med abonnement her.

Avisen beskriver i en helsidesartikel tirsdag, hvordan store film som “Nomadland” – der vandt Oscar-statuetter i sidste måned – og “Godzilla VS. Kong” ikke er tilgængelige ret mange steder.

Det handler om, at under corona-nedlukningen – som jo fandt sted på globalt plan og på et tidspunkt i 2020 holdt 95-96 procent af alle verdens biografer lukket – valgte nogle af de store producenter og distributører at sende nye film direkte på tv og streaming.

Og lige nu er de danske aktører i færd med at prøve kræfter. Biograferne ønsker, at distributørerne overholder gældende og velkendte aftaler om, hvor længe film holdes eksklusive for biografvisning. Det er det såkaldte “hold back-vindue”.

Til sin artikel har Politiken blandt andet interviewet direktør (CEO) for Nordisk Film Biografer, Asger Flygare Bech-Thomsen, og han begrunder, hvorfor Nordisk Films biografer ikke har disse film på plakaten.

“Vi har betalt en filmleje, der hang sammen med den periode, vi havde filmene alene. Når det vindue sænkes, skal vi have en lavere filmleje. [..] Der er nogle af distributørerne, der prøver at rykke på de kommercielle betingelser, og det vil vi kun være med til, hvis det er ordentligt for os,” siger Asger Flygare Bech-Thomsen.

Distributionen af “Godzilla VS. Kong” varetages i Danmark af SF Studios, og herfra udtaler distributionschef Frederik M. Juul til Politiken, at der lige nu forhandles. Vinduet er ifølge branchens tommelfingerregel (Politikens udtryk) 122 dage langt, hvor biograferne har eksklusiv forret til premierefilm.

“Der er ingen tvivl om, at de 122 dage står for skud. Hvad det rigtige tal skal være, må vi finde ud af sammen med biograferne,” siger Juul.