Biografklub Danmark-programmet 2014-15

DB - BKD - LOGO 1 (720x335)

Det kan nok være der venter det danske biografpublikum store oplevelser i Biografklub Danmarks program 2014-15.

Man kan roligt kalde en del af programmet ”Biografklub Danmark Classic”, idet mange af instruktørerne bag tidligere succesfulde BKD-film, atter er at finde bag filmene i dette års program: Niels Arden Oplev (”Kapgang”), Clint Eastwood (”Jersey Boys”), Bille August (”Stille hjerte”), Susanne Bier (”En chance til”) og Thomas Vinterberg (”Far From the Madding Crowd”)

Men der er så sandelig også overraskelser og nye friske instruktører på tapetet: Roni Ezra (”9. april”) og Matthew Warchus (”Pride”).

Og årets tillægspakke er udelukkende instrueret af debutanter: Israel Horowitz (”Min lejlighed i Paris”), May El-Toukhy (”Lang historie kort”) samt Daniel Dencik (”Guldkysten”).

Hele syv danske instruktører har dermed fået deres film med i årets program. Det er rekord.

Nedenstående følger oversigt samt udførlig omtale af samtlige film.

Biografklub Danmark – Program 2014-15:

Hovedprogram:

”Kapgang” (28. august 2014)

”Jersey Boys” (25. september 2014)

“Stille hjerte” (13. november 2014)

”En chance til” (15. januar 2015)

”9. april” (12. marts 2015)

”Far From the Madding Crowd” (23. april 2015)

“Pride” (18. juni 2015)

Tillægspakke:

“Min lejlighed i Paris” (”My Old Lady”) (23. oktober 2014)

”Lang historie kort (7. maj 2015)

”Guldkysten” (2. juli 2015)

 

KAPGANG – 1. film i hovedprogrammet (Premiere: 28. august 2014)

DB - BKD - KAPGANG (720x294)

Drama. Instruktion: Niels Arden Oplev. Medvirkende: Villads Bøye, Frederik Winther Rasmussen, Kraka Donslund Nielsen, Anders W. Berthelsen, Sidse Babett Knudsen, Pilou Asbæk, Jens Jørn Spottag, Jakob Lohmann, Christine Gjerulff, Anette Støvelbæk, Kristian Halken, Steen Stig Lommer, Stine Stengade, Anne Louise Hassing og David Dencik.

“Kapgang” foregår over et par uger i året 1976 og handler om den 14-årige Martin fra Sdr. Omme, der står over for at blive konfirmeret, men i stedet for kastes ud i en meget turbulent tid, da hans mor – pludselig og uventet – dør af kræft. Nu må Martin, hans far og storebror indstille sig på en ny virkelighed, – en virkelighed som både de og naboerne i den lille jyske provinsby håndterer på hver deres særegne måde. For samtidig med at Martin er på vej ind i de voksnes rækker, er han blevet forelsket i Kristine og måske også lidt i sin bedste ven, Kim. Men hvordan forholder man sig lige til det, når ens far er ramt af sorg og vistnok opsøger byens lokale damefrisør efter mørkets frembrud, når nabokonen får tærsk af sin mand, københavnersnuden Rolf, og man oveni skal planlægge sin egen seksuelle debut og bordplanen til sin konfirmation?

 

JERSEY BOYS – 2. film i hovedprogrammet (Premiere: 25. september 2014)

db - bkd - jersey boys (720x295)

Musical. Intruktion: Clint Eastwood. Medvirkende: Vincent Piazza, John Lloyd Young, Steve Schirripa og Christopher Walken.

Historien om de fire unge mænd fra New Jersey, som i 60’erne dannede den ikoniske rockgruppe The Four Seasons.

 

MIN LEJLIGHED I PARIS (MY OLD LADY) – 1. film i tillægspakken (Premiere: 23. oktober 2015)

db - bkd - aold lady (720x289)

Komedie/drama. Instruktion: Israel Horowitz. Medvirkende: Maggie Smith, Kevin Kline og Kristin Scott Thomas.

Maggie Smith i en af efterårets skønneste film.

Mathias rejser fra New York til Paris for at afvikle en kæmpestor lejlighed, som han netop har arvet fra den far, han aldrig rigtig har kendt. Da han ankommer til lejligheden, opdager han til sin meget store overraskelse, at den 90-årige Mathilde bor i lejligheden med sin datter Chloe, og der går ikke længe, før Mathias må indse, at Mathilde absolut ingen planer har om at flytte. Efter et besøg hos advokaten må Mathias sande, at han hænger på Mathilde – det viser sig nemlig, at hun og faderen havde en affære i mere end 50 år, og at lejligheden ikke kan sælges, før hun er død. Storspillende Maggie Smith, Kevin Kline og Kristin Scott Thomas leverer en af efterårets skønneste komediedramaer.

 

STILLE HJERTE – 3. film i hovedprogrammet (Premiere: 13. november 2014)

?????????????

Drama. Instruktion: Bille August. Medvirkende: Ghita Nørby, Morten Grunwald, Paprika Steen, Danica Curcic, Pilou Asbæk, Jens Albinus, Vigga Bro og Oskar Sælan Halskov.

Bille August er tilbage med et ensemble af dansk films største navne.

Stille Hjerte” er et familiedrama om tre generationer af en familie, der samles over en weekend. Søstrene Sanne og Heidi har accepteret deres syge mors ønske om at dø, før sygdommen forværres, men som weekenden skrider frem, bliver morens beslutning sværere at håndtere, og gamle konflikter dukker op til overfladen.

 

EN CHANCE TIL – 4. film i hovedprogrammet (Premiere: 15. januar 2015)

DB - BKD - EN CHANCE TIL (720x296)

Drama. Instruktion: Susanne Bier. Med Nikolaj Coster-Waldau, Ulrich Thomsen, Nikolaj Lie Kaas, Maria Bonnevie og Lykke May Andersen.

Hvor langt er anstændige mennesker villige til at gå, når tragedie udvisker grænsen mellem ret og uret? Filmen skildrer, hvor let vi mister grebet om retfærdighed, når vi konfronteres med det utænkelige.

 

9. APRIL – 5. film i hovedprogrammet (Premiere: 12. marts 2015)

DB - BKD - 9. APRIL (720x294)

Krigsfilm. Instruktion: Roni Ezra. Medvirkende: Pilou Asbæk.

En dansk krigsfilm om den skæbnesvangre dag 9. april 1940, hvor nazisterne invaderede Danmark. Klokken fire om morgenen 9. april indsatte tyskerne 40.000 soldater i Danmark, men det var kun i Sønderjylland, at de danske tropper kæmpede regulært tilbage mod nazisterne. Seksten danske soldater omkom, mens 23 blev meldt hårdt såret, inden regeringen og Kong Christian 10. officielt kapitulerede hen på formiddagen. Det er den formiddag, som ”9. april” skildrer. Det bliver et intenst, karakterdrama med fokus på de unge danske mænd, der var fanget i det storpolitiske spil.

 

FAR FROM THE MADDING CROWD – 6. film i hovedprogrammet (Premiere: 23. april 2015)

DB - BKD - FAR FROM (720x295) (2)

Drama. Instruktion: Thomas Vinterberg. Medvirkende: Carey Mulligan, Juno Temple og Michael Sheen. Baseret på en roman af Thomas Hardy.

Historien om Bathsheba Everdene – en egenrådig og lidenskabelig kvinde, som kun er tilfreds, når hun er genstand for en mands totale og hjælpeløse tilbedelse. Hun indfanger tre meget forskellige mænds liv og kærlighed. Der er fårefarmeren Gabriel Oak, som er fængslet af hendes skønhed og frier til hende, William Boldwood, en velstående inkarneret ungkarl i starten af fyrrerne, og den flotte, ubesindige fægtemester sergent Frank Troy, der har tendens til pludselige voldelige anfald.

 

LANG HISTORIE KORT – 2. film i tillægspakken (Premiere: 7. maj 2015)

DB - BKD - Lang historie kort-01 (720x297)

Kærlighedskomedie. Instruktion: May El-Toukhy. Medvirkende: Jens Albinus, Trine Dyrholm, Mille Lehfeldt, Peter Gantzler, Janus Nabil Bakrawi og Ola Rapace.

Stjernebesat kærlighedskomedie.

“Lang historie kort” er historien om Ellen og hendes venner, og deres mere eller mindre selvforskyldte komplicerede kærlighedsliv og længsel efter romantisk forløsning. De slås med forestillingen om det perfekte parforhold og alle må undervejs revurdere deres syn på, hvad ægte kærlighed er. Historien er et sammendrag af tre års kærlighedsmæssige højde- og lavpunkter i vennernes liv, og fortælles henover otte fester: en nytårsaften, en housewarming, Sankt Hans, et bryllup, en surprise fest, en navnefest, et jubilæum og en fødselsdag. Instruktør May el-Toukhy har samlet et stjernecast til sin debutspillefilm – et skønt, humoristisk og rørende portræt om den svære kærlighed.

 

PRIDE – 7. film i hovedprogrammet (Premiere: 18. juni 2015)

db - bkd - APRIDE (720x299) (720x294)

Komedie. Instruktion: Matthew Warchus. Medvirkende: Bill Nighy, Andrew Scott, Imelda Staunton og Dominic West.

Filmen bygger på en sand historie fra 1980’erne. Under Gay Pride-marchen i London finder en umage forsamling af bøsser og lesbiske sammen om en ny sag: Man vil indsamle penge til de strejkende minearbejdere. Problemet er bare, at minearbejderne ikke ønsker at blive associeret med de glade, regnbuefarvede givere fra metropolen. Og så må de dedikerede byboere ellers en tur på landet for nedkæmpe fordommene og ramme det fælles fodslag…

 

GULDKYSTEN – 3. film i tillægspakken (Premiere: 2. juli 2015)

DB - bkd - Guldkysten-02 (720x294)

Drama. Instruktion: Daniel Dencik. Medvirkende: Jacob Oftebro, Danica Curcic og Anders Heinrichsen.

Smuk og brutal historie inspireret af et af de mørkeste kapitler i Danmarkshistorien.

Da den danske botaniker Wulff i 1836 med kongens velsignelse rejser fra Danmark til de danske besiddelser i Guinea, er slavehandlen for længst officielt ophørt på Guldkysten. Wulff tager afsted for at få den afrikanske jord til at blomstre med kaffetræer, og så snart han lykkes med sit plantageprojekt, kan han gifte sig med sin forlovede, der venter på ham hjemme i Danmark. Men intet går som planlagt. Wulff bliver vidne til lyssky illegale handler med hundredevis af slaver, der sejles bort i ly af natten, hans plantager bliver hærget af krigeriske indfødte og midt i det hele forelsker han sig i den unge mulatpige Tim-Tam. Sammen kommer de på sporet af en større konspiration, som trækker tråde helt ind i guvernementets inderste.