Biografklub Danmark-programmet 2015-16

DB - BKD - LOGO 1 (720x335)

Så kan spændingen udløses! Filmene til Biografklub Danmark-programmet i sæsonen 2015-16 er blevet udpeget.

Sæsonens program er nok det mest alsidige biografklubben nogensinde har præsenteret. Der lægges ud med Kasper Barfoeds ”Sommeren ’92” med Ulrich Thomsen i rollen som landstræner Richard Møller Nielsen. Sportsdramaet afløses af Nancy Meyers’ komedie ”Praktikanten” med Anne Hathaway og Robert De Niro og så står den atter på drama i Simon Curtis’ ”Woman in Gold” med Helen Mirren og Ryan Reynolds.

Det nye år indledes med Thomas Vinterbergs erindringer om ”Kollektivet” med Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Lars Ranthe og Fares Fares. Cate Blanchett kan opleves i det Cannes-roste drama ”Carol”, instrueret af Todd Haynes. Jesper W. Nielsen fortæller historien om det statslige børnehjem ”Godhavn” i filmen ”Der kommer en dag” med Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Lars Ranthe Sonja Richter og David Dencik. Sæsonen afsluttes med filmen om en af anden verdenskrigs største modstandsfolk: ”Elser” af Oliver ”Der untergang” Hirschbiegel.

Årets tillægspakke består udelukkende af nordiske film: Der lægges ud med den danske film ”Under sandet”, med Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard, Laura Bro, instrueret af Martin Zandvliets dernæst følger svenske ”En man der hedder Ove” af Hannes Holm, med Rolt Lassgård i hovedrollen. Og sidst, men ikke mindst: Islandske ”Virgin Mountain” af Dagur Kári.

Altså består Biografklub Danmark-programmet i år at fire danske, to amerikanske, en engelsk, en tysk, en svensk og en islandsk film,

Nedenstående følger oversigt samt udførlig omtale af de enkelte film.

 

Biografklub Danmark – Program 2015-16:

Hovedprogram:

”Sommeren ’92” (27. august 2015)

”Praktikanten” (The Intern) (1. oktober 2015)

“Kvinden i guld” (Woman in Gold) (29. oktober 2015)

”Kollektivet (14. januar 2016)

”Carol” (10. marts 2016)

”Der kommer en dag” (21. april 2016)

“Urmageren – Elser” (Elser: Er hätte die weld verändert) (16. juni 2016)

Tillægspakke:

“Under sandet” (3. december 2015)

”En mand der hed Ove” (26. maj 2016)

”Virgin Mountain” (Fúsi) (7. juli 2016)

 

SOMMEREN ’92 – 1. film i hovedprogrammet (Premiere: 27. august 2015)

DB - BLACKBIO 1 (720x303)

Sportsdrama. Instruktion: Kasper Barfoed. Medvirkende: Ulrich Thomsen, Allan Hyde, Mikkel Boe Følsgaard, Cyron Melville, Jon Lange, Esben Smed Jensen, Gustav Dyekjær Giese, Henning Jensen, Lena Maria Christensen, Birgitte Hjorth Sørensen og Lars Brygmann. Manuskriptet står Anders Frithiof August og instruktøren for.

Filmen om det danske fodboldlandsholds EM-triumf i Sverige 1992.

 

PRAKTIKANTEN (“The Intern”) – 2. film i hovedprogrammet (Premiere: 1. oktober 2015)

DB - BLACKBIO 4 (720x306)

Komedie. Instruktion: Nancy Meyers. Medvirkende: Anne Hathaway, Robert De Niro, Rene Russo og Drena De Niro.

Jules Ostin er grundlæggeren af en modesite på internettet. Da hendes virksomhed begynder at trives, søger hun en praktikant. Skæbnen vil det, at praktikanten Ben Whittaker, en 70-årig enkemand, som lever et kedeligt liv som pensionist og nu gerne vil tilbage på arbejdsmarkedet. I første omgang virker han som et fossil i en moderne verden, men bliver hurtig uundværlig for firmaet. Endda så uundværlig at chefen og praktikanten udvikler et forhold. Et platonisk et, men stadig et forhold. Filmen er en kærlighedshistorie om det venskab de udvikler.

 

KVINDEN I GULD (“Woman in Gold”) – 3. film i hovedprogrammet (Premiere: 29. oktober 2015)

DB - BLACKBIO 7 (720x303)

Drama. Instruktion: Simon Curtis. Medvirkende: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Charles Dance og Elizabeth McGovern.

Filmen handler om den 80-årige Maria Altman. Hun flygtede under Anden Verdenskrig fra Østrig til USA, for at undgå nazisternes jødeforfølgelse. Efter søsterens død beslutter hun sig for at tage kampen op med den østrigske regering for at få et portræt af hendes tante tilbage. Men det er ikke et hvilket som helst portræt. Det er et meget berømt maleri af kunstneren Gustav Klimt, der blev taget fra Maria Altmans familie af nazisterne og efterfølgende udstillet på Belvedere galleriet i Østrig. Maria finder frem til advokaten Randol, og sammen drager de til Østrig for at få maleriet tilbage til den retsmæssige ejer.

 

KOLLEKTIVET – 4. film i hovedprogrammet (Premiere: 14. januar 2016)

DB - BLACKBIO 2 (720x300)

Drama. Instruktion: Thomas Vinterberg. Medvirkende: Ulrich Thomsen, Trine Dyrholm, Lars Ranthe og Fares Fares. Thomas Vimtberg har skrevet manuskriptet sammen med Tobias Lindholm.

Filmen kaster publikum ud midt-70’erne, hvor drømmen om frihed og fællesskabet er på sit højeste. I kollektivet kan man være frie og lykkelige sammen. Men da en ung elskerinde til en af beboerne flytter ind trænger virkeligheden sig på og truer med at gøre en ende på både familie, venskab og drømmen om at være sammen.

 

CAROL – 5. film i hovedprogrammet (Premiere: 10. marts 2016)

DB - BLACKBIO 6 (720x306)

Drama. Instruktion: Todd Haynes. Medvirkende: Cate Blanchett, Rooney Mara og Sarah Paulson. Efter en roman af Patricia Highsmith.

En ekspedient i et stormagasin drømmer om et bedre liv i 50’ernes New York og falder for en ældre, gift kvinde.

 

DER KOMMER EN DAG – 6. film i hovedprogrammet (Premiere: 21. april 2016)

DB - BLACKBIO 10 (720x314)

Drama. Instruktion: Jesper W. Nielsen. Medvirkende: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Harald Kaiser Hermann, Albert Rudbeck Lindhardt, Lars Ranthe, Søren Sætter-Lassen, Sonja Richter, David Dencik, Paw Henriksen, Solbjørk Højfeldt og Jens Jørgen Spottag. Manuskriptet er skrevet af Søren Sveistrup.

En af Danmarkshistoriens mest grusomme historier: Historien om det statslige børnehjem Godhavn – i 1960’erne et “mønsterhjem” for et utal af børn, der af forskellige årsager havnede i, hvad Danmark dengang mente var den optimale afrettelse af adfærdsvanskelige børn, og som eftertiden kun hovedrystende hører om. Et horribelt mini-samfund, hvor fornedrelse og fysisk afstraffelse hørte til hverdagen, mens det øvrige samfund var præget af tanker om fri kærlighed og kampen mod autoriteterne. Børnehjemmet Godhavn skabte mennesker, som stadig i dag, mange år efter, lider under eftervirkningerne af den statsstøttede terror, de var udsat for som mindreårige. Men filmen vil samtidig også skildre, hvordan livet vedligeholdes, drømmene bibeholdes, og hvordan kærlighed og medmenneskelighed bliver forsøgt opretholdt midt i et rædselsregime.

 

URMAGEREN ELSER (”Elser: Er hätte die weld verändert”) – 7. film i hovedprogrammet (Premiere: 16. juni 2016)

DB - BLACKBIO 5 (720x310)

Drama. Instruktion: Oliver Hirschbiegel. Medvirkende: Christian Friedel, Katharina Schlüttler og Burghart Klaußner.

Den betagende historie om en mand, der kunne have ændret historiens gang. 1939, da Hitler manipulerende millioner af mennesker på højdepunktet af sin karrierer, sagde en mand nej: Georg Elser, en af krigens største modstandsfolk.

 

UNDER SANDET 1. film i tillægsprogrammet (Premiere: 3. december 2015)

DB - BLACKBIO 3 (720x306)

Drama. Instruktion og manuskript: Martin Zandvliet. Medvirkende: Roland Møller, Mikkel Boe Følsgaard og Laura Bro.

Et af efterkrigstidens mest dystre kapitler danner rammen om denne film. Det bliver en film om had, hævn og tilgivelse – om en gruppe unge drenge, der må stå til regnskab og gå bodsgang på en hel nations vegne. Filmen foregår i dagene efter 2. Verdenskrigs afslutning. Tyskland har kapituleret, fem års tysk besættelse er ovre og regnskabets time er netop indledt. En engelsk konvoj bevæger sig over den dansk-tyske grænse og ombord på flere af køretøjerne sidder unge tyske krigsfanger. De skal udleveres til de danske myndigheder i Sønderjylland. De har tre dage til at lære at afmontere landminer, inden de bliver sendt ud til Vestkysten, hvor de med deres bare næver skal fjerne to millioner tyske miner under ledelse af den danske sergent Carl Leopold Rasmussen. Hadet til tyskerne og minderne om krigen sidder dybt i den danske befolkning såvel som i Carl, der lader al sin vrede regne ned over de tyske krigsfanger, indtil en tragisk hændelse får ham til at ændre sit syn på fjenden; på det tidspunkt har mange dog allerede mistet livet til minerne.

 

EN MAND DER HEDDER OVE (”En man som heter Ove”) 2. film i tillægsprogrammet (Premiere: 26. maj 2016)

DB - BLACKBIO 9 (720x312)

Komedie. Instruktion: Hannes Holm. Medvirkende: Rolf Lassgård, Filip Berg, Anna-Lena Bergelin, Ida Engvoll og Fredrik Evers.. Efter Frederik Backmans roman.

Ove, en gnaven og regelfikseret gammel mand, har gjort det til sin opgave at kontrollere alt og alle i boligforeningen.

 

VIRGIN MOUNTAIN (”Fúsi”) 3. film i tillægsprogrammet (Premiere: 7. juli 2016)

DB - BLACKBIO 8 (720x302)

Drama. Instruktion: Dagur Kári. Medvirkende: Gunnar Jónsson, Ilmur Kristjánsdóttir og Sigurjón Kjartansson.

Fusi, en 43-årige mand, lever stadig hjemme hos mor. Hans daglige liv er en lang række af monotone rutiner. Da kvinderne Alma og den unge Hera viser sig på arenaen, forstyrrer det i den grad hans ungkarle-vaner.