Blinde i biografen – se selv hvordan

Salen i Valby Kino var godt besøgt til “Druk” – gæsterne var primært svagtseende og blinde (Foto: Valby Kino)

Filmen “Druk” er efterårets helt store biografsucces. Gæster i alle aldre og over hele landet er strømmet til biografsalene for at se de fortrædeligheder, som de fire mandlige skuespillere i hovedrollerne – Magnus Millang, Lars Ranthe, Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen – kommer ud for i jagten på den perfekte promille.

En meget lille del af gæsterne til filmen har det til fælles, at de er blinde eller meget svagtseende. Nogle af dem var tirsdag i denne uge (20. oktober) samlet i Valby Kino i København for at se filmen med tilhørende synstolkning.

Efter filmen var der besøg af producent Peter Aalbæk fra Zentropa, som står bag “Druk”. Det var første gang, den mangeårige filmproducent mødte biografgæster, som havde prøvet at “se” hans film med den app, der styrer synstolkningen.

Se her en vejledning fra Dansk Blindesamfund til, hvordan systemet fungerer.

Det fungerer på den måde, at man logger på appen, når man sidder i biografsalen, og filmen begynder. Og så bliver handlingen fortalt i pauserne i filmens dialog. Men filmens lyde og dialog gør sammen med genfortællingen, at den blinde eller svagtseende får den samme gode biografoplevelse som de seende.

Det Danske Filminstitut (DFI) har i starten af 2020 fået bevilget to millioner kroner i en særskilt bevilling fra Kulturministeriet til at synstolke danske biograffilm gennem en toårig periode.