Bodilprisen 2016: Årets vindere

DB - ABLACKROLAND (720x333)

Værtinden Ellen Hillingsø styrede slagets gang på et gallastemt Bremen Teater i København, hvorfra Danske Filmkritikere for 69. gang hyldede filmbranchen.

I år kunne filmentusiaster landet over også glæde sig ekstra meget, for Bodilprisen blev landsdækkende, da uddelingen af Bodilprisen for første gang kunne ses live i biografer landet over.

Det nervepirrende drama Under sandet blev aftenenes store vinder med tre Bodilstatuetter. Der var både statuetter i kategorierne bedste danske film, bedste mandlige hovedrolle og bedste mandlige birolle til den smukt iscenesatte og ubærlige fortælling om minerydning på vestkysten i sommeren 1945.

Danskfødte Anna Karina modtog på scenen en Æresbodil for sit virke i international film fra den franske nybølge og fremefter. Bodilprisen for bedste dokumentarfilm gik til koldkrigsgyseren The Man Who Saved the World instrueret af Peter Anthony.

Hæder til nuancerende kvindeportrætter

Kathrine Windfelds mindelegat uddeltes for første gang ved aftenens Bodilfest. Legatet blev indstiftet med midler fra en indsamling blandt instruktørens efterladte og vil fremover blive givet som udmærkelse for en indsats, der fremmer og fokuserer på kønnenes ligestilling i filmbranchen. Denne allerførste legatportion tilfaldt manuskriptforfatter Maja Ilsøe, konceptuerende instruktør Pernilla August og skuespiller Trine Dyrholm for deres arbejde med at nuancere kvindeportrættet i tv-serien Arvingerne.

Det blev Mille Lehfeldt der løb med årets Bodil for bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation i komedien Lang historie kort, mens Trine Pallesen tog statuetten for bedste kvindelige birolle for sin rolle i Nøgle Hus Spejl.

Hyldest til håndværket

Bodilfesten er en fejring af film og en hyldest fra Danske Filmkritikere til de hårdtarbejdende håndværkere i den danske filmbranche. Således var der en Særbodil til tonemester Peter Albrechtsen, for hans entusiastiske og dygtige lydarbejde på danske film. Årets bedste fotograf er ifølge Danske Filmkritikere Magnus Nordenhof Jønck, som fik en Bodilpris for sit arbejde på filmene Nøgle Hus Spejl , Krigen og Bridgend.

En særlig jury nedsat blandt Danske Filmkritikere havde valgt scenograf Mia Stensgaard til at modtage Scenograf Forbundets Henning Bahs-pris for sit produktionsdesign på Mænd og Høns. Mens May el-Toukhy og Maren Louise Käehne modtog prisen for Årets bedste manuskript for filmen Lang historie kort. Sidstnævnte er udvalgt af en nedsat jury blandt Danske Filmkritikere og  støttet af Danske Dramatikere.

De eftertragtede Bodilstatuetter fordelte sig således:

Bedste danske film: Under sandet instrueret af Martin Zandvliet

Bedste kvindelige hovedrolle: Mille Lehfeldt (Lang historie kort)

Bedste mandlige hovedrolle: Roland Møller (Under sandet)

Bedste kvindelige birolle: Trine Pallesen (Nøgle hus spejl)

Bedste mandlige birolle: Louis Hoffman (Under sandet)

Bedste ikke-amerikanske film: Mommy instrueret af Xavier Dolan

Bedste amerikanske film: Birdman instrueret af Alejandro Gonzalez Iñárritu

Bedste fotograf: Magnus Nordenhof Jønck

Bedste dokumentarfilm: The Man Who Saved the World instrueret af Peter Anthony

Særbodil: Peter Albrechtsen (Idealisten)

Æresbodil: Anna Karina

Henning Bahs-prisen: Mia Stensgaard

Bedste manuskript: May el-Toukhy og Maren Louise Käehne for Lang historie kort

Kathrine Windfelds mindelegat: Manuskriptforfatter Maja Ilsøe, konceptuerende instruktør Pernilla August og skuespiller Trine Dyrholm for tv-serien Arvingerne