Byens Bio lever igen – og lever på gejst

Bjørn Uhrbrand er operatør i Byens Bio i Jelling, og var med til at etablere det netværk af frivillige, der fik ideen til at blive til virkelighed (Foto: Danske Biografer)

De kalder “Byens Hus” for et kludetæppe. Denne fredag eftermiddag er den røde murstensbygning i midten af den østjyske stations- og seminarieby Jelling både lokalt testcenter, bibliotek, festival-hjemsted og kombineret café og bryggeri.

Og så huser Byens Hus naturligvis Byens Bio. En mindre biograf i FMMB-gruppen. Den har 82 fine, blå sæder med god plads til benene, og så er der plads til 2 kørestole i salen, der ligger på første sal.

Den ligger faktisk ovenpå caféen i Byens Hus. Så hvis du er gæst her og undrer dig over, at loftet er skråt ovre i hjørnet ved køkkenet, så har du forklaringen på, hvor biografsalen ligger.

“Det er en ret ny biograf. I mange, mange år var der ingen biograf i Jelling, så vi lokale tog enten ind til Vejle eller til biografen i Klovborg. Eller også nørdede vi film på Bredagerskolen (tæt ved Byens Hus, red.), hvor vi kunne låne fremviseren og en sal gratis,” siger Bjørn Uhrbrand.

Han blev uddannet skolelærer i 1990’erne på seminariet i Jelling. Og sammen med ligesindede filmentusiaster dannedes ideen hos ham om, at man burde lave en biograf i byen.

“Det var dengang, at Jelling stadig var sin egen kommune, at ideen tog fart. Da man ville bygge Byens Hus, syntes vi, at der også skulle være en biograf – men det var først, da Jelling blev fusioneret ind i Vejle Kommune, at der blev fundet midler til at bygge salen. Og den blev så indviet 10. oktober for 11 år siden – altså 10/10-10,” siger Bjørn Uhrbrand.

Biografen fungerer helt uden at få tilskud. Der er ingen kommunale støttekroner; til gengæld er alle, der arbejder i Byens Bio, frivillige og ulønnede. Og der er nok af dem.

“Vi har 320 medlemmer af vores biografforening, og vi har omkring 100 frivillige. De 60 er i funktion som billetsælgere, omkring 20 er operatører, og resten laver lidt af hvert,” fortæller Bjørn Uhrbrand.

Man kan hele tiden melde sig til at blive frivillig i Byens Bio (Foto: Danske Biografer)

Torsdag (6. maj) åbnede Byens Bio efter den corona-påtvungne fem måneder lange lukning. Den første film er “Lille Sommerfugl”, og der var mellem 30 og 40 gæster.

“Vi er et lille samfund, hvor der er et stort lokalt engagement, og jeg vi tror og håber, at der også i fremtiden vil være opbakning til og interesse for at se film i Byens Bio,” siger Bjørn Uhrbrand.

Mens Byens Bio har haft digital fremviser siden 2011 og dermed på fremviser-delen er ganske godt opdateret, så har Bjørn Uhrbrand og de øvrige ildsjæle to store ønsker:

“Vi vil gerne have Atmos lydanlæg, og så vil vi gerne have nyt lys i vores loft i salen, så det kan dæmpes og skrues op og være energirigtigt på samme tid. Og i den bedste af alle verdener fik vi begge dele klaret på én gang – for loftet skal jo pilles ned ved begge operationer, og der skal trækkes kilometervis af ledninger,” siger Bjørn Uhrbrand.

Men lige nu er det fremtidsmusik. De næste måneder kører biografen tilbage i den vante gænge, med en visning på programmet hver aften og to hver dag i weekenden. Desuden supplerer Byens Bio med opera, og der er også tema-aftener på programmet.

“Jeg synes, at der er god interesse for os fra byens borgere. Det giver os nogle ulemper, at vi kun har én sal, men det er lige nu urealistisk at få bygget til, det kan knap lade sig gøre i den her bygning,” siger Bjørn Uhrbrand.