Cinerama vender tilbage (for en kort stund)

DB - enig (720x334)

Cinerama vender tilbage i oktober 2015 – European Cinerama Tour i Cinemateket, København

Skrevet af: Randy Gitsch, Anders M Olsson, & Thomas Hauerslev

Cinemateket i København præsenterer Cinerama i oktober måned 2015.

Produceren Randy Gitsch og instruktøren Dave Strohmaier kommer og præsentere deres arbejde med at restaurere de klassiske Cinerama film. Alle filmene er igen gjort tilgængelige i digitale restaurerede udgaver direkte fra Cinerama Inc.’s arkiver i Hollywood, USA. En række europæiske biografer i Tyskland, Østrig og Norge har allerede præsenteret alle disse sjældne widescreen film. Nu er det Københavns tur.

“Det glæder os meget at få lov at præsentere noget så eksklusivt som de endelige digitale versioner af disse film, og dele denne oplevelse i adskillige biografer i Europa, hvor Cinerama historisk set altid har haft en meget stor fanskare”, siger Randy Gitsch.

Cinemara er:

– første virkelige effektive widescreen system
– første filmsystem med 7 kanal magnetlyd
– første effektive 1st person oplevelse (Du er MED i filmen)
– første rigtige Technicolor rejsefilm, som virkelig kunne præsentere eksotiske steder
– første virkelig gode illusion af virkeligheden
– og meget mere

Har du tænkt på hvorfor det er så spændende at se Tom Cruise suse ned af bakkerne på motorcykel i den seneste “Mission: Impossible” film? Filmet helt tæt på hans motorcykel i fuld fart, er det som selv af være til stede lige midt i handlingen. Det er en helt særlig form for underholdning, at indvolvere tilskueren, så han eller hun får den intense fornemmelse af at være med lige midt i handlingen. Omgivet af store billeder og en omsluttende lydside er biografgængerne med i filmen.

Det er ikke nogen ny gimmic. Vi skal mere end 60 år tilbage i tiden for at finde den allerførste virkelige gode illusion af “at være med i handlingen”. Kæmpestore billeder og 7-kanal stereo. I 1952 kom Cinerama med sloganet “Puts You in the Picture”, det var en sensation ulig noget man hidtil havde set.

Med få undtagelser er de fleste af disse film er ikke set offentligt i mere end 50 år, da det kræver et meget omfattende projektionssystem med 3 maskiner og en dubber til at afspille den imponerende 7-kanals lydside.

Ingen af de oprindelige biografer eksisterer længere.

Filmene er blevet specielt formateret i Smilebox® Simulated Curved Screen letterbox – en digital process, der gengiver hvordan filmen oprindeligt blev vist på et 146 grader buet lærred. Smilebox® virker på alle buede og flade typer af lærreder, uanset størrelse.

David Strohmaier har instrueret og overvåget hele processen med at restaurere hele biblioteket af Cinerama film i de 5-6 år det har taget. Randy Gitsch har copyrighted de nye re-master udgaver og Tom March har været producer.

Strohmaier og Gitsch har arbejdet sammen siden 2002 hvor de sammen producerede den definitive historie om 3-panel Cinerama’s historie “Cinerama Adventure”. I tæt samarbejde har de rejst over hele USA og Europa og præsenteret de nye versioner of disse film. I 2014 præsenterede de også premieren på “Holiday in Spain” / “Scent of Mystery” ved Malaga’s International Film festival, og siden i Bradford på National Media Museum. “Cinerama South Seas Adventure” havde premiere ved Venedig Film Festivalen i 2013. Alle titlerne er re-mastered i 2K, med den original 7-kanal stereo remixet til 5.1 og tilgængelige på DCP.

CINERAMA er en hjørnesten i filmhistorien. Tænk på alle de Scopes, Ramaer, og Visions filmindustrien har præsenteret os for de seneste 60 år. De stammer alle fra den indflydelse Cinerama efterlod. Alle studierne prøvede at gøre Cinerama kunsten efter. At sælge biografbilletter i stor stil. Hver dag i biografen skal vi tænke på Cinerama når vi se en film i Panavison eller CinemaScope eller Widescreen. Det var Cinerama der transporterede publikum fra de trygge rammer i 4:3 optisk mono lyd, ud i en 146 graders synsvinkel på gigantiske lærreder, med en fantastisk 7 kanals stereo lydside. Det var fremtiden i 1952, og det er mere end 60 år siden! Filmteknologi er her stadig, og bliver udvikler hurtigere end nogensiden med 4K, Dolby Atmos og IMAX Digital bare for at nævne noge stykker som kan opleves i København. -, og det går altsammen tilbage til 1952, da Lowell Thomas proklamerede “Ladies and Gentlemen, THIS IS CINERAMA”.

Mine damer og herrer, DETTE ER CINERAMA!

Cinemateket, København, Cinerama Program Quick Guide

 • Torsdag 22.10.2015
  17:00 Cinerama Adventure (2002)
  21:00 Holiday in Spain / Scent of Mystery (1960)
 • Fredag 23.10.2015
  19:00 Cinerama’s Russian Adventure
 • Lørdag 24.10.2015
  14:30 THIS IS CINERAMA (1952).
  17:30 Seven Wonders of the World / Verdens Syv Vidundere (1956)
  20:30 Windjammer – The Voyage of the Christian Radich (1958).
 • Søndag 25.10.2015
  14:00 South Seas Adventure / Sydhavets Eventyr (1958)
  19:00 Cinerama Holiday / Så Hold Da Helt Ferie (1955)