Corona-status: Forsinkelser og aflysninger i biograf-verdenen

Festivalpaladset i Cannes

Uge 12 har budt på nogle af de vildeste udviklinger i biografernes og filmens verden i mange årtier, måske endda nogen sinde. Der er i dag stort set ingen biografer i Europa, der holder åbent længere. Langt de fleste lande har indført påbud, og biograferne er af den grund hårdt ramt.

Det førte fredag formiddag til, at UNIC (den europæiske sammenslutning af biograf-organisationer) udsendte et statement. Det samlede statement, der er på engelsk, kan læses i nedenstående dokument, som du kan åbne.

I korte træk ønsker UNIC at rette fokus på, at biografbranchen i det langsigtede perspektiv har behov for, at hele filmbranchen lige nu ”trækker vejret”:

”De finansielle følger for vores branche af denne hidtil usete krise er fortsat ikke fuldt klarlagt. Men dette er ikke tidspunktet til at søge kortsigtede økonomiske fordele af krisen, på bekostning af hele sektorens velbefindende.

Der spekuleres i, at den midlertidige lukning af biografer vil betyde, at nogle filmtitler frigøres til premiere på streaming (= home entertainment). En sådan udvikling er imidlertid ikke til gavn for hverken branchen eller publikum. Af denne og andre årsager forudser vi derfor, at det overvejende flertal af de film, der er blevet forsinket af de nuværende problemer, vil blive sat til premiere i biograferne, når livet igen vender tilbage til normal tilstand.

I mellemtiden må vi arbejde sammen, således at vi – når disse udfordrende øjeblikke er lagt bag os – som samlet branche er i den bedst mulige position til at genvinde sundheden.” (LW-oversættelse)

Danske Biografer tilslutter sig fuldt ud UNIC’s synspunkt og appellerer også nationalt til, at de danske aktører tænker på film- og biografbranchens fælles hensyn og ønsker for fremtiden.

Cannes aflyser – eller udskyder?

Den traditionsrige Cannes Film Festival aflyser sin placering i slutningen af maj. Det offentliggjorde festivalledelsen torsdag (19/3) – men foreløbig er festivalen ”blot” flyttet, så den nu skal finde sted i juni eller juli måned.

Dette er den bedste løsning af flere mulige, fortæller man i pressemeddelelsen.

”Så snart udviklingen af den franske og internationale situation tillader os at træffe en endelig afgørelse, vil vi bekendtgøre dette. Det vil ske i forlængelse af vores løbende dialog med den franske regering og bystyret i Cannes, men også vores dialog med festivalens ledelse, festivalens partnere og filmindustrien,” står der i pressemeddelelsen.

Storfilm udskudt

Det er allerede flere uger siden, at James Bond-filmen ”No Time to Die” blev skudt fra 2. april til midten af november. Siden har mange ting forandret sig, og både internationale og danske filmproduktioner er blevet standset som følge af myndighedernes påbud og anvisninger.

Også film som Disneys ”Mulan”, Marvel-filmen ”Black Widow” og Greta Gerwigs ”Little Women”, der herhjemme er med i Biografklub Danmark, er udskudt til senere på året. ”Fast & Furious 9”, der skulle have haft premiere d. 20. maj i år, er rykket helt til d. 1. april 2021.

Dermed skal man kigge langt efter en mulig ”blockbuster” de næste måneder, hvilket kan være med til at gøre corona-situationens konsekvenser mere dystre for biografbranchen end for andre dele af oplevelses-industrien.

På den lyse side er flere biografer i Kina nu så småt begyndt at åbne dørene for publikum, efter at have været lukket i en længere periode. Der er således håb forude – også for de kriseramte europæiske biografer.

Krisepakker hjælper også biograferne

Den danske regering har i de seneste dage lanceret en række aftaler, krisepakker og initiativer, der skal holde hånden under økonomi og samfund. Danske Biografer har kvitteret for, at der nu er lavet en aftale, der godtgør op til 80 procent af de udgifter, som for eksempel biografer har i en situation, hvor man er tvunget til at holde lukket på grund af corona-situationen.

Samtidig kigger flere af biograferne på den aftale, der blev indgået som trepartsaftale mellem arbejdsgivere, lønmodtagere og regering søndag d. 15. marts om kompensation for op til 75 procent af lønudgiften til hjemsendte medarbejdere. Nordisk Film Biografer var således ude torsdag i Mediawach og fortælle, at man formentlig vil bruge denne mulighed.

Direktør Casper Bonavent fortæller, at Nordisk Film ”med kompensationsordningen kan styre uden om fyresedler til nogen af de 1.000 ansatte, der tæller funktionærer og endnu flere timelønnede ude i biograferne.”