Danmark blandt Europas topscorere

“Ternet Ninja II” har medvirket til, at andelen af billetsalget i Danmark er gået godt i 2021 (Pressefoto)

Den europæiske biografbranche har været gennem to meget hårde år i 2020 og 2021.

Det viser en opgørelse, som Den Internationale Biograforganisation UNIC (hvor Danske Biografer er medlem) har publiceret 7. februar.

Godt nok betegnede 2021 en fremgang både i antallet af solgte billetter og i omsætning i biograferne i forhold til 2020. 590 millioner solgte biografbilletter i 2021 i Europa (både i og udenfor EU) er dog en fremgang på 38 % i forhold til 2020.

Men de europæiske biografer halter fortsat meget efter 2019: Billetsalget er 56 % lavere end dengang – og samme udvikling så man i Danmark.

I 2021 solgte de danske biografer 6,8 millioner billetter – i 2019 var antallet 13,2 millioner, så nedgangen er trods alt “kun” på 48 procent.

Til gengæld har både 2020 og 2021 været gode for de danske biografer i den forstand, at de danske film har præget billedet – eller lærredet:

Med en andel mellem nationale og udenlandske film på 37 % ligger Danske Biografer faktisk i den europæiske top 3 – i Frankrig var andelen på 40,8 %, mens Tjekkiet havde 38,6 %.

Dette understreger vigtigheden af de kommende forhandlinger i Kulturministeriet vedrørende medier og film.

“Der er ingen tvivl om, at Danske Biografer er afhængige af stærke, vedkommende og appellerende danske film. Dette kan politikerne på Christiansborg hjælpe med til ved at styrke finansieringen af danske film i den kommende filmaftale,” siger direktør i Danske Biografer Lars Werge.

Danske Biografers appel til forhandlingerne er, at den forventet indførte afgift på streaming fordeles med mindst 50 % til filmproduktion, mens resten af det anslåede beløb på flere hundrede millioner kroner kan gå til andre formål.

“Finansieringen af danske film er blevet tiltagende udfordret, fordi nye medievaner – herunder et stærkt formindsket salg af dvd’er – medfører færre indtægter til producenterne. Der er også blevet indspillet færre danske film de seneste år. Nu har Folketinget en god mulighed for at rette op på det billede, og disse tal dokumenterer behovet,” siger Lars Werge.