Danske Biografer forbereder genåbningen

Et stykke tid endnu vil biograferne være lukket, men bestyrelsen gør sig allerede tanker om, hvordan man kommer i gang igen

Statsminister Mette Frederiksen gik tirsdag (14. april) ud til offentligheden på et pressemøde med budskabet, at Danmark nærmer sig en genåbning lidt hurtigere, end myndighederne havde forudset.

Hun satte ikke nogen dato på, hvornår eksempelvis biograferne igen kan lukke gæster ind i salene, og der er fortsat ikke noget antal på, hvor stor “en stor forsamling” er. Det vil der dog snart komme, meddelte hun.

Udmeldingen ændrer ikke ved, at biograferne skal holde lukket frem til 10. maj ifølge den beslutning, som blev truffet af Folketinget før påske.

I biografforeningerne under Danske Biografer, og i bestyrelsen, er der endda en forventning om, at det muligvis vil trække endnu længere ud, før biograferne får lov til at genåbne.

“Det skyldes statsministerens ord om, at man vil genåbne Danmark “kontrolleret og roligt”. Samtidig er landet jo sommeren over lukket for festivaler og store sportsbegivenheder”, siger direktør Lars Werge.

Han blev tirsdag interviewet til “Kulturen på P1” omkring biografernes situation og forventninger.

“Der er hos os også en formodning om, at vi næppe får lov til at åbne for fuld kraft fra starten. Der vil måske blive restriktioner på, hvor mange gæster, der må lukkes ind i salene, eller der kan blive beslutning om, at hver anden eller tredje stol skal spærres.”

“Derfor spiller vi som organisation også ind til politikerne med et ønske om, at der også skal være en “igangsætnings-pakke” til biografer og den resterende del af kulturlivet. Det giver ingen mening at have spændt sikkerhedsnet ud under os, mens coronakrisen var der – hvis vi ikke kan klare udfordringerne i genstartfasen,” siger Lars Werge.