Danske Biografer: Lukning giver ingen mening

Danske Biografer er uforstående overfor lukningen af biograferne, som blev sat i værk 19. december og står til at gælde frem til og med 16. januar

“Kære Mette Frederiksen, Søren Brostrøm & Co: Hvorfor er biograferne tvangslukket? Vi må gå i fitness. Vi må gå på restaurant. Vi må gå på bar. Vi må drøne rundt i byggecentret.

Analyser dokumenterer, at smitten i en biograf er ekstremt lav. Og det sammenholdt med vores meget fine muligheder for at styre og regulere biografturen gør, at beslutningen om at tvangslukke biograferne på ingen måde giver mening.

Hvilke overvejelser og hvilken evidens ligger til grund for, at I har valgt at lukke biograferne helt ned?

Spørgsmålet blev stillet i dagbladet Politikens debat 1. juledag af biografejerne Emil og Marie Mark Nørholm, der ejer Atlas Biograferne i Rødovre, og forpagter Humle Bio i Humlebæk og Kosmorama i Frederiksværk.

Indlægget er udtryk for den gennemgående holdning både hos de enkelte biografejere og -direktører, og hos Danske Biografer som organisation. Det kommer tydeligt til udtryk ved at læse forskellige interviews og indlæg fra dagene omkring julen 2021 (*)

I Vejle Amts Folkeblad var den lokale biografejer, Henrik Daugaard, også “ude med riven”. Det skete i et interview 17. december:

“I en biograf sidder alle og kigger den samme vej. Her er ingen, der synger eller drikker alkohol. Jeg synes, det her er det dummeste, jeg har været ude for i min tid som biografejer. Det er helt godnat,” sagde Daugaard blandt andet.

Danske Biografers direktør, Lars Werge, er også blevet interviewet til en række medier om situationen, blandt andet DR, som 17. december citerede ham for følgende:

“Jeg er i chok. Den havde vi slet ikke set komme. Vi synes jo, at der er flere redskaber, man kunne tage i brug først – for eksempel mundbind og afstand. Så det virker hårdt for os, når det går fra 0 til 100.”

Også i jp.dk, i radioprogrammet “Kulturen på P1” og til Ritzaus Bureau har Danske Biografer været citeret. Den gennemgående linje fra både organisationens direktør og de direktører og ejere fra Danske Biografers medlemmer har været, at man ikke forstår logikken.

Branchemediet kino.dk har desuden beskrevet, hvordan det heller ikke hos forbrugerne giver mening at lukke biograferne. Det kan man læse her.

Der er i øvrigt ikke kommet svar på spørgsmålet, som Emil og Marie Mark Nørholm stillede i Politiken 1. juledag.

* Flere af de artikler og indslag, der linkes til, kræver separat login hos mediet.