Danske biografer tæt på rekord i antallet af biografsale

(Foto fra det nyeste skud på stammen: Nordisk Film Biografer i Esbjerg) 

I 1971, ved bevillingssystemets ophør, var der 351 biografer i Danmark, hver med en sal.

Bevillingssystemet, hvor hver biografejer skulle søge om bevillig til at drive biograf hos justitsministeriet, betød at en biografejer kun kunne eje en biograf med en enkelt sal. 

Da bevillingssystemet ophørte, og erhvervet stillet frit, betød det en eksplosion i antallet af biografsale i Danmark. Store biografer blev opdelt i flere mindre sale, med Palads Teatret i København som mest berømte eksempel fra den tid. Samtidig så også egentlige biografkæder dagens lys, med Rialto-gruppen som den første og senere blandt andre Lademann, Palladium, Københavns stjernebiografer og Nordisk Film Biografer.  

Antallet af biografsale fra den periode toppede i 1980 med 475 biografsale i Danmark. Siden gik det støt tilbage gennem 1980’erne og halvdelen af 1990’erne, pga. video og de utallige tv-kanaler danskerne pludselig fik adgang til.

Vendepunktet kom i 1994, hvor der eksisterede 309 biografsale i Danmark, med nye biografer i Helsingør og Aarhus som spydspidser for en trend af nybyggede biografer fra grunden. Fra det tidspunkt så man de gamle biografer, som var blevet inddelt i flere små sale, blevet revet ned og erstattet at nybyggede biografer med stadium seating, større lærred og bedre lyd, end man havde været vant. 

Fra 1995 til 2009 så man en jævn stigende tendens af nye og flere biografsale i de danske biografer (fra 313 til 400 sale), men fra 2010 har det for alvor taget fart.   

Fra 2010 til 2018 er salsantallet i Danmark gået fra 396 til 470 biografsale og altså tæt på rekord. Fem biografsale skiller pt. biograferne fra rekorden. 

I det senere år har vi set spritnye biografer i Fields i Ørestaden, Hellerup, Herlev, Rødovre og Valby. Og det er alene i Københavnsområdet. Biograffolk i provinsen har så sandelig også haft travlt med nye biografer, i blandt andet Esbjerg, Faxe, Fredericia, Middelfart, Frederiksberg, Frederikssund, Faaborg, Gilleleje, Waves i Greve, Haderslev, Hillerød, Holbæk, Horsens, Hørsholm, Ikast, Køge, Løgstør, Næstved, Slagelse, Sønderborg, Vejle, Aalborg City Syd. Ja, listen er lang. Flere eksisterende biografer har da også forøget salsantallet, som f.eks. CinemaxX-biograferne i København og Aarhus, Øst for Paradis i Aarhus, Helsingør og Viborg.

Og flere nye biografer er på tegnebrættet i Aarhus, Holstebro, Nordhavn og Ringsted. Så rekorden er inden for rækkevidde og vil med overvejende sikkerhed allerede nås i år.

I dag eksisterer der tre egentlige biografkæder i Danmark. Nordisk Film Biografer med 158 sale, CinemaxX med 32 sale og Michael Obel Gruppen med 19 sale. Biografsammenslutningen “Fokus Biograferne” har 86 biografsale.