Danske Filminstruktører vil have biograferne helt ned med nakken

DB - a NED MED NAKKEN II (720x334)

Billedet er fra RZAs ”The Man with Iron Fists” fra 2012.

Foreningen Danske Filminstruktører støtter en lanceringsform, som vil reducere biografernes tilskuerantal med 78 %.

I forbindelse med premieren på Jonas Elmers ”Det andet liv” har flere biografer indgået aftale om event-visninger på filmen. Filmen bliver tilbudt biograferne med en enkelt måneds holdback, mod det normale holdback på mellem tre og fire måneder.

Brancheforeningen Danske Biografer betragter eksperimentet som enkeltstående, uden årsag til at drage vidtrækkende konsekvenser. Eksperimentet sker på basis af et ønske fra flere parter i filmbranchen, om at undersøge problematikken omkring holdback-perioden.

Der har før været eksperimenter på området: lanceringerne af filmene ”Dreng”, ”Smukke mennesker” og ”Profetia” blev alle betegnet som eksperimenter. Blot mangler hele forudsætningen for at kunne kalde det ’eksperimenter’. Nemlig at forudsætninger og succeskriterier er nøje beskrevet, ligesom evaluering for eksperimentet.

Denne fase interesserer filmbranchen sig overhovedet ikke for. Ikke det mindste.

Med andre ord: I generelt højtuddannede Danmark etableres eksperimeter, men ganske uden værktøjet til at blive klogere.

Biograferne kan desværre ikke på egen hånd evaluere disse eksperimenter, for det kræver nemlig adgang til video-on-demand transaktioner, som dog hemmeligholdes.

Men når evaluering af danske eksperimenter øjensynligt ikke interesserer branchens parter, må man jo ty til udlandet for at svar på eksperimenters udfald.

I USA har man netop eksperimenteret med Bong Joon-Hos actioneventyr ”Snowpiercer”.

Filmens biografholdback var 14 dage, hvorefter den blev udsendt på video-on-demand.

Amerikanske brancheanalytikere har knust tallene, med medvirken fra filmens producent, The Weinstein Company.

Hvis filmen var blevet udsendt med et normalt biografholdback, ville biograferne have omsat $22,5 mio.

Med 2 ugers holdback blev biografernes omsætning reduceret til sølle $5,0 mio.

Det er en nedgang i biografernes omsætning på 78 %

Og det er altså den slags lanceringer filminstruktørerne hylder og det er den slags eksperimeter de gerne ser igangsat, uden interesse for eksperimenternes udfald.

Man må dog have en vis forståelse for instruktørernes manglende interesse. Der findes nemlig ikke et eneste eksperiment-resultat der fremmer deres mærkværdige agenda.

Læs mere her: http://blogs.indiewire.com/thompsononhollywood/exclusive-harvey-weinstein-explains-how-snowpiercer-became-a-gamechanger-we-crunch-theater-vs-vod-numbers-20140721?utm_source=feedburner&utm_medium=feed