Danske pirater er nu officielt fortid

De sidste danskbaserede pirattjenester til ulovlig download er nu elimineret, takket være samarbejde mellem RettighedsAlliancen og SØIK (Bagmandspolitiet) (Foto: Taylor Vick/Unsplash)

Det er blevet nemmere at være lovlydig dansker. Det må være konklusionen på baggrund af, at ophavsrets-organisationen RettighedsAlliancen tirsdag meddelte, at de sidste danskbaserede pirattjenester, Asgaard og ShareUniversity, nu er lukket.

“Nedlukningen af de to tilbageværende ulovlige tjenester Asgaard og ShareUniversity vidner om, at RettighedsAlliancens mere end 10 års dedikerede arbejde med bekæmpelse af ulovlige tjenester har båret frugt: De dansk forankrede tjenester er lukket og slukket,” skriver organisationen på sin hjemmeside.

Dermed lukkede den sidste danske pirattjeneste til stor tilfredshed for RettighedsAlliancens direktør, Maria Fredenslund:  

“Vi har arbejdet ihærdigt for at komme ulovlige tjenester med rod i Danmark til livs. At det nu er en realitet, at der for første gang ikke findes nogle danske ulovlige tjenester, er frugten af mere end 10 års dedikeret arbejde og en kæmpe sejr for de danske rettighedshavere,” siger hun og tilføjer: 

“Samtidig er vi selvfølgelig opmærksomme på, at der løbende kan opstå nye mindre pirattjenester, som vil forsøge at finde rodfæste. Men det er vores klare forventning, at vi med disse seneste udviklinger, har fået sat endegyldigt punktum for de dansk forankrede ulovlige tjenester.” 

Nyheden må glæde alle aktører, der opererer med rettighedsområdet. Således også Danske Biografer.

“Det var en god nyhed, vi fik fra RettighedsAlliancen ved starten af 2021. Også i biograferne har vi naturligvis fokus på, at betaling for brug af rettigheder sker fyldest, og biografbranchen har også haft dårlige erfaringer med pirateri,” siger organisationens direktør Lars Werge.

RettighedsAlliancen henviser til, at det er en målrettet indsats fra SØIK (Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet – kendt som Bagmandspolitiet, red.) i en speciel Taskforce, som indirekteligger til grund for lukningen af de sidste danske pirattjenester.

Taskforcen var involveret i lukningen af DanishBits og NordicBits, mens de to tilbageværende tjenester, Asgaard og ShareUniversity selv valgte at lukke kort før jul.

“Det er enormt vigtigt, at Taskforcen fortsætter sit gode arbejde, og nu sætter fokus ind på de inkarnerede brugere, der konstant søger nye veje til at dele ulovligt indhold. Taskforcen har allerede vist sig enormt effektiv og gennemslagskraftig i lukningen af de ulovlige tjenester, og vi kan se på de forskellige platforme, at det giver genklang hos brugerne,” siger Maria Fredenslund.