DF: Biograferne blev glemt!

Hans Kristian Skibby, erhvervspolitisk ordfører for Dansk Folkeparti, revser “Aktivitetspuljen” for at glemme biografernes særlige behov (Pressefoto: Steen Brogaard)

Flere af de danske biografer er hårdt presset som følge af corona-nedlukningen. Sommerens “Sommerpakke” gav halv pris på entreen til en række kulturelle oplevelser – men ikke til biograferne.

Det har Kulturminister Joy Mogensen (S) siden erkendt var en fejl. Og i slutningen af august måned enedes en række partier med regeringen om, at der skulle lanceres en “Aktivitetspulje”. Her blev biograferne nævnt.

I Jyllands-Posten lørdag (12/9) har Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby et debatindlæg i spalterne. Og han er stærkt kritisk, fordi aftalen ikke husker biograferne:

“I Dansk Folkeparti anerkender vi biograferne som en vigtig del af det danske kulturliv. En vigtig del af Danmark. Derfor vil vi arbejde på at sprede opmærksomhed om problemstillingerne i aftalen, som biograferne lægger frem. Vi vil arbejde for, at der bliver taget hensyn til en kulturinstitution, som er vigtig for hele landet. Vi kan ikke lade biograferne blive forbigået igen.”

Til grund lægger Skibby, at Danske Biografer – via FSB-gruppen – har fået en revisors betragtninger over aftalen, som endnu ikke er udmøntet på konkret niveau.

“Aftalen er en såkaldt underskudsgaranti, som dækker op til 65 pct. af udgifterne. Det vil sige, at biograferne skal aflevere et budget, og hvis de har overskud, skal de betale pengene tilbage. Simpelt nok. Men alligevel ikke. Biograferne har nemlig aldrig udarbejdet et budget pr. forestilling, og aftalen efterlader dem med flere spørgsmål end svar:

Tæller strømforbrug og husleje med i udgifterne?
Hvordan skal de opgøre rengøringen?
Hvordan opdeles salget i kiosken, når der er flere forestillinger i gang på samme tid?
Selvstændigt erhvervsdrivende får ikke løn, så hvordan skal de regnes med i budgettet?

Det er desuden også de tilgængelige film, der afgør antallet af forestillinger. Biograferne kan ikke ændre på det. Usikkerheder er der nok af. Tid kommer de til at skulle skaffe mere af for at konstruere de omfattende budgetter. Biograferne vurderer, at det på baggrund af det bliver svært at få noget brugbart ud af tilskudspuljen.”

Hans Kristian Skibby har bedt Erhvervsminister Simon Kollerup (S) om en særskilt redegørelse for aftalen. For som han skriver:

“Vi kan ikke lade biograferne blive forbigået igen.”