DR nedlægger Filmselskabet

DRK’s ugentlige filmprogram, Filmselskabet, der har glædet filmentusiaster og biografgængere hver torsdag kl. 21:00, sendes for sidste gang 16 december 2019. Lukningen er resultatet af de massive nedskæringer som DR har været nødt til at gennemføre.

Siden 2012 har værten Maria Månson og hendes faste side-kick, Per Juul Carlsen, guidet filmelskere i alle aldre gennem såvel smalle, som kommercielle blockbustere med et elegant glimt i øjet. Man har som publikum kunnet være enig eller det modsatte i programmets vurderinger, men det har altid været sikkert, at de film, der har været under kærlig behandling, har været værd at se.

Historisk set har DR haft filmprogrammer som del af sit public-servicetilbud til de danske forbrugere, der siden starten har nydt glæde af at få inspiration til en tur i biografen. Serien af filmoplysende programmer startede med lektor Bjørn Rasmussen i tressernes ’Filmorientering’, der fulgtes af I.C. Lauritzens ’Filmredaktionen’ i halvfjerdserne og derefter Ole Michelsens ’Bogart’ (1985-2002) og siden ’Filmland’ med Søren Høy, og Mikkel Munch-Fals i ’DR2 Premiere’.

Det er tankevækkende, at DR i en tid, hvor flow TV står for skud bland især de yngre seere, der i stadig højere grad benytter sig af streaming, snarere end traditionelt TV til tiden, at man vælger at nedlægge noget så vigtigt som netop et populært filmprogram for filmforbrugerne.

Det har altid været i filmprogrammerne man kunne finde film, man måske ikke ellers ville have set, og dermed har Filmselskabet som det seneste i rækken været med til at sende publikum i biograferne til store og små oplevelser i mørket.

’Filmkulturen har altid spillet en stor rolle i samfundet, da den glæder store og små, inspirerer nye filmskabere og har stor betydning for vores fritid, hvor millioner af mennesker årligt glæder sig til en oplevelse på det store lærred.

Anbefalingerne og anmeldelserne af de væsentlige film må nu søges et andet sted end i det gode Filmselskab til gene for de mange, der har nydt den ugentlige anbefaling.

Vi må håbe af DR kommer på bedre tanker og skaber en afløsning, snarere end en lukning, så vi også i fremtiden kan få råd om de gode film af kloge mennesker, der elsker film lige så meget som vi gør. Tak til Filmselskabet for det gode selskab!

Foto: Sune Knudsen