‘Dronningen’ er dansk Oscar-kandidat

Danmark har gennem det seneste årti markeret sig flot ved Oscar-uddelingens kategori for Bedste udenlandske film med én vinder og fire nomineringer.

Nu har den danske Oscar-komité med repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet udpeget Danmarks kandidat til kategorien i 2020.

Valget er faldet på May el-Toukhys ’Dronningen’. Det kontroversielle drama, hvor Trine Dyrholm spiller den succesfulde advokat Anne, der indleder en affære med sin 17-årige stedsøn, har solgt over 330.000 billetter herhjemme siden premieren d. 28. marts. Samtidig har anmelderne lovprist filmen og sågar udråbt ’Dronningen’ som et nyt hovedværk i dansk film.

Desuden har filmen vundet flere priser i udlandet, blandt andet publikumsprisen i Sundance og prisen for bedste skuespiller til Trine Dyrholm på Göteborg Filmfestival.

Om valget af ’Dronningen’ siger Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for komitéen:

”Vi har haft et felt med tre markante og stærke film. Vores opgave i komiteen har været at bringe den film i spil, som vi mener har størst potentiale i nomineringskapløbet.

‘Dronningen’ fortæller en historie om magt, begær og fortielser, som vi sjældent har set det før, og som giver et overrumplende nyt blik på aktuelle problemstillinger. Med et overlegent greb om virkemidlerne har instruktør May el-Toukhy og manuskriptforfatter Maren Louise Käehne skabt et både kompromisløst og medrivende drama, som også internationalt har imponeret publikum og anmeldere, med den eftertragtede publikumspris i Sundance som et fornemt bevis. Succesen skal ikke mindst tilskrives Trine Dyrholms pragtpræstation – et overbevisende eksempel på en kompleks kvindelig hovedrolle, som vi kunne ønske os mange flere af på det store lærred.

Vi ser ‘Dronningen’ som et originalt dansk bidrag, der med sin amerikanske distributør i ryggen har chancen for at sætte et aftryk i konkurrencen om en Oscar-nominering.”

Oscar-akademiet offentliggør de fem endelige nomineringer til prisen for Bedste udenlandske film mandag den 13. januar næste år.

Læs mere i Filminstituttets pressemeddelelse her.

Foto: Nordisk Film