En stor biograf-mand er gået bort

Foto: DR

Fredag eftermiddag (6. marts 2020) blev det offentliggjort, at film- og biografmanden Ole Michelsen var død i en alder af 79 år.

Danske Biografer har meget at takke Ole Michelsen for. I hver eneste af sine næsten 350 ”Bogart”-udsendelser anmeldte og omtalte han de aktuelle film, der var på vej til biografernes lærreder. Og han interviewede branchefolk og instruktører i programmerne, som han sluttede af med den faste vending:

”Husk – film skal ses i biografen.”

Ole Michelsens baggrund var et afbrudt universitetsstudium (1964), som han forlod for til gengæld at rejse til Frankrig. Her arbejdede han som freelance kulturjournalist for blandt andet Danmarks Radio, men han stiftede også bekendtskab med filmarbejdet – eksempelvis som instruktørassistent for franskmanden Jean-Pierre Melville i 1966.

”Bogart”-serien var på DR-programmet fra 1985 til 2002, og er dermed formentlig den længste serie af programmer indenfor kulturjournalistikken på Danmarks Radio. I løbet af de 17 år opnåede Ole Michelsen stor udbredelse, ikke mindst fordi han i næsten hver eneste udsendelse bar hat, og fordi hans forkærlighed for det franske sprog og den franske kultur var så tydelig.

I 2000 modtog Ole Michelsen Danmarks Radios anerkendte Sprogpris – en udmærkelse af studieværter og journalister for deres gode og sikre brug af det danske sprog. Prisen er blandt andet også gået til Anders Agger, Søren Ryge Petersen og Jakob Stegelmann.

Efter ”Bogarts” ophør fungerede Ole Michelsen som foredragsholder, debattør og forfatter. Han forblev en trofast ven af filmens og biografens verden til sin død.