Endnu en instruktør har mistet tålmodigheden med Filminstituttet

(Foto: Aske Bang, instruktøren af den privatfinansierede ”Welcome to the Moon”)

Aske Bang. Et instruktørnavn som måske ikke siger danske biografejere en pokkers masse. Endnu. Men det har sin forklaring. Instruktøren har endnu sin spillefilmsdebut til gode.

Til gengæld har Aske Bang høstet enorm succes som kortfilminstruktør, med både Oscar-nominering og Robert for kortfilmen ”Silent Nights”, og har endvidere instrueret de roste kortfilm ”Den fremmede” og ”Ladyboy”.

Vejen burde således være asfalteret for en spillefilmsdebut. Men ak, til trods for talrige ansøgninger om støtte fra Det Danske Filminstitut, er døren blevet smækket i næsen på den Filmskole-uddannede filminstruktør hver gang.

Aske Bang har derfor – på samme måde som Mehdi Avaz og hans debutfilm ”Mens vi lever” – mistet tålmodigheden med den statslige institution og har selv fået stablet debutfilmen på benene.

Titlen er ”Welcome to the Moon” og pressemeddelsen lover en independent film, der for alvor sparker røv.

Instruktøren har selv påtaget sig filmens ene hovedrolle, den anden spilles af Stanislav Sevcik. Små biroller er befolket af notabiliteter som Peter Aalbæk, Erik Clausen og Lars Von Trier. I de øvrige roller vil vi komme til at møde Sus Wilkins, Iza Mortag, Malene Beltoft, Morten Piilmann, Jesper Schytte, Wolfgang Stuhr, Kim Vinholdt, Regitze Recke Schartau, Nadia Brummer og Line Fisker Nielsen.

Aske Bangs film ligger ifølge ham selv et sted imellem kunst og mainstream.

”Min ambition er at skabe et intenst og stærkt venskabsdrama, som tager udgangspunkt i en meget utraditionel polterabend, der ender helt galt på den uhyggelige måde. ”Welcome to the Moon” er en hybrid-film, hvor vi mixer genrerne drama, komedie og gys. Det er Sideways møder The Shining: Rødvinen er skiftet ud med Absinth, de Californiske vinmarker med Ulvshaleskoven, og det skræmmende hotel i bjergene i Colorado er erstattet af et ensomt beliggende sommerhus på Møn.”

Filmen optages på Møn med et hold af passionerede filmmagere, der ifører sig vinterstøvler og varmt tøj for at være fødselshjælpere til ”Welcome to the Moon”, der – som nævnt – optages uden statsstøtte og derfor har startet en indsamling via kickstarter, som man stadig kan være en del af. Det kan man læse mere om HER

Da ”Welcome to the Moon” er en film på beskedent budget, vil de penge der kommer ind via kickstarter være uendelig højt værdsat og gå til bl.a. transport, udstyrsleje og production-design (køb af rekvisitter og materialer).

Man kan også støtte projektet ved at tage med til årets fest på Chateau Motel, Knabrostræde 3, som lørdag den 23. februar inviterer til fri bar mellem kl. 21.00 og 23.00, når man betaler kr. 150,- for indgang. De 150,- kr. går ubeskåret til filmen.

Filmen handler om den succesfulde filminstruktør Bo (29), som holder polterabend i et sommerhus på Møn hos den fallerede skuespiller Martin (47), der lider af posttraumatisk stress. Bo har lovet, at Martin skal spille hovedrollen i hans næste film men tør ikke sige, at han har givet rollen til Mads Mikkelsen. På trods af at de begge er i forhold, ender de alligevel med at invitere to lokale piger med til Polterabend. Bo filmer deres udskejelser men ved gennemsyn næste dag, findes pigerne ikke på billederne. Samtidig er to bryllupsringe til en værdi af 30.000 kroner forsvundet. Deres mistanke falder på de to piger. Uhyggen forstærkes, da en person iført en klovnemaske pludselig dukker op og begynder at chikanere dem. Oven i det meldes en kvinde savnet, som Bo samlede op i sin bil på vej til Møn. Meget tyder på, at ikke alle er lige begejstrede, da Bo og Martin ufrivilligt drages ind i dette mysterium.

Instruktøren er heller ikke bange for at eksperimentere, men det er lige så vigtigt for ham at lave en film, som publikum får lyst til at omfavne med alle deres sanser.

”Hele processen i skabelsen af denne historie har været enormt lystfyldt, og det tror jeg vil afspejle sig i resultatet, hvilket vil være med til at gøre denne film original, men også underholdende for publikum. Det er derfor også meget vigtigt for mig at lave en debutfilm, som giver publikum én på opleveren. Hvis det lykkes mig at få folk til lette fra sæderne af chok, at holde sig for øjnene af skræk, at skraldgrine og måske trille en lille tåre, så har jeg nået mit mål.”

Filmen forventes at få premiere i begyndelsen af 2020.