EU-lande fokuserer forskelligt på biografernes genåbning

Covid_19 har sat sit præg på biograferne over hele verden. Nu begynder nogle lande at planlægge genåbningen

I Danmark er biograferne og resten af den kulturelle branche og oplevelsesindustrien lukket, i hvert fald frem til 11. maj.

Statsminister Mette Frederiksen sagde torsdag, at man først kort før udløbet af forsamlingsforbuddet 10. maj kan melde ud, hvad der sker i næste fase.

Det fik blandt andet brancheorganisationen HORESTA (for hoteller og restaurationer) til at kritisere forløbet:

“Lige nu er vi i et limbo. Vi prøver at forberede en masse ting, fordi vi vil jo gerne i gang, men vi aner ikke, om vi forbereder det rigtige. Det er uvisheden, der er det værste. Vi efterspørger klarhed, og vi efterspørger, at det sker tids nok til, at vi kan indrette os, og vi efterspørger betingelser, som gør, at vi reelt kan drive vores forretninger, for ellers har vi ikke råd til at åbne,” siger direktør for organisationen Katia K. Østergaard til Politiken.

Også Danske Biografer ønsker en tydelighed fra myndighedernes side, fordi det indebærer mange forberedelser at genåbne.

I en række EU-lande har man gang i en dialog. Det viser en gennemgang fra den pan-europæiske biografbranche-organisation UNIC (Union Internationale des Cinémas).

I Tjekkiet er der således lagt op til, at genåbningen finder sted i fem faser, hvor biograferne ifølge UNIC’s oplysninger kommer med i sidste fase, der står til at blive sat i gang 8. juni.

I Tyskland forudser regeringen, at corona-pandemien vil fortsætte ind i år 2021. Biografer, restauranter og lignende vil ifølge disse planer forblive lukket frem til 31. august 2020.

Luxembourg har erklæret undtagelsestilstand frem til udgangen af juni måned, hvorfor biograferne også må forventes at være lukket indtil da.

I Slovakiet er det en forventning, at biograferne kan åbne sammen med de resterende brancher som de sidste i første del af juni måned – men planen kan blive ændret, hvis infektionstallene udvikler sig negativt.

Den forskellige tilgang til covid_19 er måske også det, der afspejler sig i de indtil nu forgæves fælles bestræbelser.

EU-landenes regeringschefer holdt virtuelt møde torsdag, men kunne ikke enes om udformningen på en EU-fond. Ifølge statsminister Mette Frederiksen var det ikke muligt at finde et kompromis mellem landene.