DFI præsenterer kommende danske biograffilm

Vanen tro har Det Danske Filminstitut præsenteret det kommende halvårs danske film i biograferne ved et seminar i Cinematekets store biografsal. Det fandt sted tirsdag d. 4. februar.

Filminstituttets direktør Claus Ladegaard byder velkommen, og fortaller om filmåret 2019, hvor 26% af biografsalget i de danske biografer gik til danske film, på trods af at kun 10% af filmene var danske.

Han påpeger, at danske film desuden klarer sig godt på de store, internationale filmfestivaler.

Han pointerer dog også, at der fortsat er et problem med skæv kønsfordeling i den danske filmbranche, både hvad angår instruktører og skuespilleres repræsentation. En dundrende publikumsbasker som ”Jagtsæson” beviste ellers i 2019, at film instrueret af og med kvinder, sagtens kan være en kassesucces.

Herefter bliver filmene præsenteret – først med et kort klip og herefter snakker dagens moderator Ane Cortzen med relevante personer fra hvert filmhold.

En helt almindelig familie
Premiere: 20.02.20
Instruktion: Malou Reymann.

’En helt almindelig familie’ foregår i 90erne og handler om familiefaren Thomas (Mikkel Boe Følsgaard), der hellere vil være en kvinde. Det har især hans 11-årige datter Emma svært ved at acceptere.

Instruktøren fortæller publikum om, hvordan hun har været inspireret af sin egen livshistorie, hvor hendes far skiftede køn. Hun har brugt hans dagbøger som inspirationskilde.

Filmen har allerede vundet en pris på filmfestivalen i Rotterdam.

Krudttønden
Premiere: 05.03.20
Instruktion: Ole Christian Madsen

’Krudttønden’ skildrer det skelsættende terrorangreb på Østerbro i 2015, set gennem øjnene på fire af de involverede – heriblandt terroristen Omar Hussein.

”Vi har en forpligtelse til ikke at glemme vores nationale tragedier”, siger instruktør Ole Christian Madsen fra scenen. Han påpeger, at filmen kan være med til at holde erindringen i live. Instruktøren kendte personligt Finn Nørgaard, der mistede livet under terrorangrebet.

Kød & blod
Premiere: 12.03.20
Instruktion: Jeanette Nordahl

’Kød & blod’ handler om 17-årige Ida, der efter sin mors død flytter ind hos sin tante (Sidse Babett Knudsen) og voksne fætre. De bor i provinsen, og det viser sig hurtigt, at de tjener penge gennem tvivlsomme kriminelle aktiviteter. Skal Ida følge trit for at vinde familiens accept?

Skuespillerne Elliott Crosset Hove og Sandra Guldberg Kamp er på scenen og snakker med Ane Cortzen om filmens tematik. Kærligheden i en mafiafamilie kommer med en pris.

Filmen er udtaget til årets Berlinale film festival.

Rejsen til Utopia
Premiere: 02.04.20
Instruktion: Erlend E. Mo.

Der vises to klip fra filmen, som vækker vilde latterbrøl i salen. Det første klip handler om en mand, der ikke kan sove, fordi han tænker på klimaforandringerne. Hans kone er træt af at høre på hans snak, som hun tydeligvis har hørt tusind gange før.

Dokumentaren handler om norske Erlend, der sammen med sin familie gerne vil gøre mere for klimaet. De flytter derfor fra Norge til Danmark for at være med i opstartsfasen på det bæredygtige bofællesskab Permatopia. Drømmen viser sig dog hurtigt at blive til et mareridt, da deadlines for byggeriet skrider med flere år, og økonomien bag projektet slår revner.

Instruktør Erlend E. Moe fortæller om filmen. ”Vi kan ikke vente på politikerne. Vi er nødt til at tage ansvar selv,” siger han om motivationen for at gøre noget for klimaet. Instruktøren har haft ét princip siden filmskolen: Aldrig at filme sig selv eller familien. Det bryder han nu, og det bringer publikum helt tæt på – også i pressede, upolerede situationer.

Børnehjemmet
Premiere: 15.04.20
Instruktion: Shahrbanoo Sadat

Filmen foregår på et russisk børnehjem i Kabul i slutningen af 1980erne – det sidste årti med nogenlunde fred i Afghanistan. Vi følger drengen Qodrat, der sælger billetter til Bollywood-film på det sorte marked.

Filmen havde premiere på Cannes film festival i 2019.

Instruktøren og producer Katrine Adomeit er på scenen. Shahrbanoo har set over 400 Bollywood-film som inspiration til filmen, der i øvrigt er en del af et større projekt med fem film og delvist er inspireret af nogle dagbøger fra perioden.

I Walk
Premiere: 23.04.20
Instruktion: Jørgen Leth

Jørgen Leths nye dokumentarfilm, med den danske titel ”Jeg går” havde verdenspremiere på IDFA i november. Selv har instruktøren, der ikke er til stede i dag, udtalt:”Denne film er mit testamente”.

Leths samarbejdspartner Thomas Gislasson er på scenen og fortæller om arbejdet med filmen, derblandt andet er optaget med Jørgens egen mobiltelefon og indeholder scener fra det kraftige jordskælv i Haiti i 2011. Vi præsenteres netop fra en dramatisk scene fra jordskælvet, der også delvist smadrede Jørgens egen bolig til ruiner.

Filmen handler i høj grad om at blive gammel og forlige sig med alderdommen.

Undtagelsen
Premiere: 30.04.20
Instruktion: Jesper W. Nielsen

’Undtagelsen’ handler om fire kvinder og deres hverdag præget af mobning og magtkanpe på en arbejdsplads. Den er baseret på Christian Jungersens roman og har Danica Curcic, Amanda Collin, Sidse Babett Knudsen og Lena Maria Christensen i hovedrollerne.

Amanda Collin er på scenen og fortæller om det almindelige i, at der opstår konflikte og mobning i grupper af mennesker. Hendes karakter i filmen optræder direkte modbydelig, og det var nærmest vanskeligt for hende at se hendes egen karakter på skærmen efter endt optagelse.

Filmen er med i Biografklub Danmark.

The Kindness of Strangers
Premiere: 04.06.20
Instruktion: Lone Scherfig

Som den første danske film åbnede ‘The Kindness of Strangers’ Berlinalen sidste år.

Filmen handler om en række tilfældige mennesker på kanten af samfundet, hvis skæbner krydses på en forfalden restaurant i New York. Zoe Kazan, Andrea Riseborough og Bill Nighy er blandt andet på rollelisten.

Lone Scherfig er på scenen og fortæller om filmens spraglede persongalleri og det fantastiske og privilegerede i som instruktør at arbejde sammen med erfarne stjerner som Bill Nighy.

Vores mand i Amerika
Premiere: 18.06.20
Instruktion: Christina Rosendahl

Ulrich Thomsen spiller hovedrollen som Danmarks ambassadør i Amerika, Henrik Kauffmann, der under Anden Verdenskrig nægter at føje de tyske krav og iværksætter en rebelsk plan for at besejre Hitler.

Christina Rosendahl er på scenen og fortæller om fascinationen af en kompleks karakter fra virkeligheden, der både var en mester i diplomatiets pokerspil og en vovehals uden sidestykke. På trods af hans store bedrifter – blandt andet at være med til at få Danmark med i FN og NATO – er hans historie underligt underbelyst – indtil nu.

Filmen er med i Biografklub Danmark.

Blokhavn
Premiere: 25.06.20
Instruktion: Troels Unneland, Sorena Sanjari, Malte Emil Kibsgaard

’Blokhavn’ er en dansk animationsfilm om Ali og hans fem bedste venner, der bor i ghettoområdet Blokhavn og går på den dårligste skole i Danmark. Men da skolen står til at blive lukket – og vennerne står til at blive spredt for alle vinde – kæmper de alligevel en kamp for at redde deres samlingssted.

Filmen er lavet af kunstnerkollektivet/satiregruppen Gigis, der også har lavet diverse Youtube-videoer, sange og et radioprogram på P3. De er på scenen og fortæller om, hvordan alle har bidraget med diverse kompetencer i det fem år lange arbejde med filmen, der fortæller om indvandring og kulturelle konflikter på en både sjov og kærlig måde – og delvist inspireret af instruktørernes egen baggrund.

The Rise and Curse of Lukas Graham
Premiere: TBA
Instruktion: René Sascha Johannsen

Dokumentarfilm om den danske verdensstjerne Lukas Graham, hvis største hit ’Seven Years’ er blevet streamet mere end en milliard gange på verdensplan. Men for den private Lukas Graham er berømmelsen både en drøm og en forbandelse.

Instruktør René Sascha Johannsen og producer Sara Stockmann er på scenen. René fortæller om, hvordan han har fulgt Lukas gennem flere år og desuden instrueret flere af hans musikvideoer. Det tog noget tid for instruktøren at komme ind på livet af sin hovedperson. Samtidig bliver Lukas far og har kone og baby med på tour. Derfor er filmen mere en coming of age-fortælling end et klassisk fanportræt.

Erna i krig
Premiere: 17.09.20
Instruktion: Henrik Ruben Genz

Året er 1918, og Ernas søn Kalle bliver indkaldt til tjeneste i den preussiske krigsmaskine. Det passer ikke mor Erna (Trine Dyrholm) godt, så hun drager selv i felten for at redde sin søn fra døden i skyttegravene.

’Erna i krig’ er Henrik Ruben Genz’ tredje filmatisering af en Erling Jepsen-roman, og de to er da også gamle barndomskammerater, som instruktøren påpeger fra scenen. Han var dog ikke just begejstret for projektet, før han havde læst bogen og indset, at der gemte sig en vigtig fortælling til det store lærred.

Trine dyrholm er også på scenen og fortæller om det interessante ved at placere en kvindelig karakter – mor og potentiel kone – i midten af en krigshistorie. Og det er ligeså meget en historie om en kvinde i krig med sig selv. Instruktøren tilføjer med et smil: ”Det handler om en enlig mor i en presset hverdag.”