Filmåret 2015 satte rekord i USA

DB - blackasstarwars (720x345)

De amerikanske biografer satte omsætningsrekord i 2015. Takket være monsterhits som “Fast & Furious 7”, “Jurassic World”, “Avengers: Age of Ultron” og “Star Wars: The Force Awakens” – som alle fire vil ende blandt historiens syv mest omsættende film – blev nye standarder sat. For første gang i historien vil de amerikanske biografer omsætte over $11 mia., men det heftige beløb er baseret på ganske få films indtjeningsevne.

Over jule-weekenden satte top ti sig på næsten 35% af det totale billetsalg. Sidste år var det under 25%

Og mens der var en stor overvægt af blockbusters, som klarede sig bedre end nogensinde globalt, med hele fem film som omsatte over $1 mia., var de succesfulde film mere koncentrerede. Der er tydelige tegn på kun få film kom til at hilse på Kong Midas. I 2013 og 2014 omsatte 13 film over $200 mio. i USA, og i 2012 oversteg 11 film denne tærskel. Men i 2015 lykkes det kun for 9 film.

For studierne som lykkes at fange tidsånden, var resultatet imponerende. Den seneste ”Star Wars”-film har en god chance for at slå ”Avatar” og blive historiens mest omsættende film. De gigantiske indspilninger på ”Jurassic World” og ”Fast & Furious 7” viste at selv efter 10 år er disse franchises mere populære end nogensinde. Og film som ”The Martian” og ”Inderst inde” red på en bølge af roser fra anmelderne, hvilket kun gjorde dem endnu mere populære. Det lykkes at få publikum til at vende TV ryggen og storme i biograferne, så de ikke ville blive sat uden for snakken om de hotteste nye film.

Det er ikke blot at færre film var ansvarlige for den større andel af omsætningen, som fortæller hvordan det står til i filmindustrien. Som man også oplever det med den amerikanske økonomi er indtægterne ulige fordelt. Kun to amerikanske studier, Universal og Disney, var ansvarlige for seks af årets mest succesfulde film. Det er første gang siden 1980 det er sket.

Universal som udsendte “Jurassic World”, “Furious 7” og “Minions,” fik en markedsandel på 22% og indtjente $6,8 mia. globalt. De sidste 15 år har intet studie opnået en markedsandel på over 20%. Og intet filmstudie har nogensinde omsat over $6,0 mia.

Disney, som er armeret med brands som Marvel, Pixar, og Lucasfilm, omsatte over $5,0 mia. globalt for første gang i historien og bliver pt. anset som en supermagt uden sidestykke.

Året havde 3 af de 10 bedste åbninger i historien med “Star Wars: The Force Awakens”, “Jurassic World” og “Avengers: Age of Ultron,” med havde også de seks værste åbninger nogensinde for film i bred udsendelse med “We Are Your Friends”, “Jem and the Holograms”, “Burnt”, “The Walk”, “Victor Frankenstein” og ”Rock the Kasbah”. Mange at disse film havde store stjerner og højtprofilerede instruktører, men lige lidt hjalp det.