Filmaftale: Dansk Folkepartis oplæg – ”Flere folkelige film”

Som første politisk parti har Dansk Folkeparti netop offentliggjort deres oplæg til Filmaftale 2015-2018.

Dansk Folkeparti kalder deres oplæg ”Flere folkelige film” v/Kultur- og undervisningsordfører Alex Ahrendtsen.

Læs oplægget her: Dansk Folkeparti: Flere folkelige film

Efterhånden som brancheorganisationerne og de øvrige politiske partier offentliggøre deres oplæg til Filmaftale 2015-2018, vil de selvfølgelig blive præsenteret på DB’s hjemmeside.

Af speciel interesse for biograferne i Danmark, skal nedenstående fremhæves fra Dansk Folkepartis oplæg:

8. Brancheaftale i stedet for lovindgreb og statslig indblanding

Dansk Filminstitut foreslår i sit filmpolitiske oplæg at nytænke vinduerne i distributionsstrukturen.

Et vindue er den periode, en film sættes til salg gennem henholdsvis biografer, dvd, filmtjenester, fjernsynskanaler mm.

Dansk Filminstitut vil diktere vinduets længde som forudsætning for at modtage filmstøtte. Det er Dansk Folkeparti ikke enig i. Dansk Folkeparti ønsker i stedet at bevare brancheaftalen uden indblanding fra Folketing eller statslige institutioner såsom Dansk Filminstitut, fordi parterne i filmbranchen er bedre til at forhandle sig frem til en fornuftig ordning end Folketinget.

9. Aftale mellem teleoperatørerne og filmproducenterne

Filmtjenester såsom Yousee og Netflix m.fl. benytter sig af teleoperatørernes netværk til at vise film. I filmbranchen har man længe ønsket, at teleoperatørerne sender nogle af de mange penge, som de tjener penge på film, tilbage til filmbranchen.

I Frankrig har man lagt en særlig filmskat på teleoperatørerne. Filmskatten fordeles mellem filmproducenterne.

Dansk Folkeparti ser helst, at filmbranchen og teleoperatørerne på frivillig basis indgår en aftale, der styrker dansk films økonomiske grundlag. Kan man ikke nå frem til en sådan, skal et hurtigarbejdende udvalg under kulturministeriet vurdere, om et lovindgreb som i Frankrig kan komme på tale, dog under behørig hensyntagen til en brancheaftale om vinduerne.