Filmen om Greta får massiv ros

Ny dokumentar om svenske Greta Thunberg roses til skyerne. Den har dansk premiere i dag (Foto: Presse/Camera Film)

“Skolstrejk för klimatet” – skolestrejke for klimaet er det budskab, som hele verden har lært den svenske teenager Greta Thunberg som kvinden bag.

Den nu 17-årige Thunberg er både hovedrolleindehaver i en verdensomspændende bevægelse, hvor børn og unge danner fortroppen i kampen for at redde det globale klima. Og hun er hovedperson i den dokumentarfilm, der i dag (26/11) får dansk premiere.

Camera Film, der har distributionen i Danmark, ledsager den med beskrivelsen:

“’Greta’ er i den grad en film til tiden og et insisterende dokument om klodens fremtid og behovet for at sætte handling bag alle de fine ord.”

Og filmen roses af mange kritikere til skyerne. I Politiken skriver Nanna Frank Rasmussen:

“Når man går fra filmen med en akut lyst til at sortere sit affald og for evigt give afkald på flyrejser, så skyldes det, at Greta Thunberg fungerer som barnet i “Kejserens nye klæder”. Hun peger på det åbnelyse og siger dét højt, som alle kan se. Som da hun møder den franske præsident Macron til noget, der bare minder om en smart Photo Opportunity for præsidenten, og siger: “Du har travlt, du må hellere se at komme i gang.”

Politikens anmelder leverer 5 af 6 hjerter til “Greta”. Det samme gør Soundvenue, hvor anmelder Johanne Høgfeldt konkluderer:

“’Greta’ er en vigtig film i dag, og den vil være det i mange år frem. Det er en eminent skildring af klimaangst, klimaprotest og den gryende klimadagsorden og en vigtig dokumentation af vores kollektive fornægtelse af realiteterne. Det er historien om, hvordan en 16-årig klimaaktivist skulle møde paven, før vi begyndte at tage problemerne alvorligt.”

Dagbladet Informations anmelder Anita Brask Rasmussen skriver om filmen:

“At se filmen om Greta Thunberg er ikke livsbekræftende og håbefuldt. Det er at modtage en lang afvisning af de voksnes nedladende tiltro til og imponerethed over ungdommens gåpåmod. Det er en kæmpestor selfiestang lige op i ansigtet. Det er at forstå Greta Thunbergs raseri.”

Og Frederik Hoff fra Ekko giver også fem stjerner:

“Det handler ikke om hende. Alligevel er Nathan Grossmans dokumentar Greta en vigtig film. For selv om instruktøren kommer ualmindeligt tæt på personen Greta, et ganske særligt menneske, er det mest slående ved hendes historie, hvor almindelig den er. Det er en hel generations fortælling. Generationen, der må rydde op efter sine forældre, som Greta igen og igen formulerer det, mens tårerne bliver flere.”

Til gengæld er der mere betinget ros fra Jyllands-Posten (tre stjerner) og Berlingske (fire stjerner) – sidstnævnte beskriver med anmelder Thomas Brunstrøms ord filmen på denne måde:

“Som film betragtet er den lige ud af landevejen: Den kører helt kronologisk, er en klassisk fluen-på-væggen-dokumentar, og hvis man har læst lidt om den stålsatte svensker, er der ikke så meget nyt at komme efter.”

Filmen har premiere i dag i en lang række biografer landet over.