Flere tiltag i kampen mod corona

Statsminister Mette Frederiksen, Socialdemokratiet (Pressefoto: Statsministeriet)

Smittetallet for corona (Covid_19) er vokset støt i løbet af de seneste uger, og derfor har regeringen ved Mette Frederiksen (S) fredag (18. september) indført skærpede retningslinjer.

Det sker for at dæmme op for udbredelsen af smitten, og det er restriktioner, der gælder over hele landet med virkning fra lørdag d. 19. september. De vil foreløbig være gældende frem til søndag d. 4. oktober.

“Men vi må indstille os på som samfund, at dette er nye vilkår for os alle sammen,” sagde Mette Frederiksen på pressemødet.

De skærpede rammer betyder, at der over hele landet vil være et forsamlingsforbud på 50 personer. Dette har i nogle dage været gældende for 17 kommuner i Hovedstadsområdet.

“Men siddende kulturbegivenheder er fortsat undtaget dette forbud, fordi de er underlagt nogle konkrete retningslinjer,” understregede statsministeren.

Det betyder, at biograferne fortsat skal overholde de rammer, der er lagt for dem i forbindelse med det såkaldte sektorpartnerskab, hvor en række konkrete retningslinjer er defineret.

Restauranter og barer skal lukke kl. 22.00, og både gæster og medarbejdere skal anvende mundbind her.

Biograferne er dog omfattet af en udmøntning af retningslinjerne, som betyder:

“Hvis en biograf f. eks. har en særskilt lobby/bar tilknyttet, hvor der serveres drikkevarer, vil lobbyen eller baren som udgangspunkt skulle betragtes som et serveringssted, der dermed skal holde lukket fra kl. 22. Hvis ejeren sørger for, at den særskilte bar lukker kl. 22, eksempelvis ved at borde og stole fjernes, eller området afspærres eller på anden måde gøres utilgængeligt, er det vurderingen, at hele spillestedet ikke skal betragtes som et serveringssted, og at forestillinger derfor kan fortsætte efter kl. 22.”

Denne vurdering gav Justitsministeriet til Danske Biografer onsdag aften, da retningslinjerne var gældende for 17 kommuner i hovedstaden. Det er disse retningslinjer, der nu er udrullet til hele Danmark.

Udover disse strammere rammer opfordrede Mette Frederiksen på pressemødet til, at man som borger undgår tæthed, kram, kindkys og håndtryk. Samtidig henviste hun til ønsket om, man begrænser den sociale omgang, ser færre mennesker og holder sig til mindre grupper.