“Flugt” bliver dansk Oscar-kandidat

Den animerede “Flugt” har fået masser af roser hjemme såvel som internationalt – nu er den blevet Danmarks officielle Oscar-kandidat (Foto: PR/Final Cut For Real)

Mandag eftermiddag (25. oktober) mødtes den danske Oscar-komité for at afgøre, hvilken film der skal repræsentere Danmark i det videre kapløb om en nominering i kategorien for bedste internationale spillefilm ved verdens mest prominente prisuddeling.

Valget faldt på Jonas Poher Rasmussens ‘Flugt’, produceret af Monica Hellström, Signe Byrge Sørensen og Charlotte de la Gournerie for Final Cut for Real.

Den danske komité, der er sammensat af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, har valgt filmen fra en liste på i alt tre film, som komitéen udpegede i september. De to øvrige titler i spil var ‘Margrete den Første’ af Charlotte Sieling og ‘Skyggen i mit øje’ af Ole Bornedal.

Claus Ladegaard, direktør for Filminstituttet og formand for komitéen, siger om valget:

“I september pegede vi på tre markante titler, og nu er opgaven at sende den film videre, som vi mener kan komme længst i kampen om en nominering.”

Filmen har fået massiv, positiv kritik både i Danmark og i udlandet. Det fremgår blandt andet af hjemmesiden for producenten “Final Cut for Real”.

Det videre forløb i Oscar-processen er:

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

 • Hvert land kan indstille én film til nominering i kategorien International Feature Film. Sidste år lå det samlede antal godkendte, indstillede film på 93.
 • Det Amerikanske Filmakademis regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra 1. januar til 31. december 2021, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog. 
 • Tidsfristen for indmelding til Det Amerikanske Filmakademi er 1. november. Herefter vurderes de indstillede film, der reduceres til en liste på 15 film. Denne såkaldte shortliste annonceres den 21. december. 
 • Alle Oscar-nomineringer, inklusive de fem film i kategorien International Feature Film, udmeldes den 8. februar. Den 94. Oscar-prisuddeling afholdes den 27. marts i Los Angeles.

Den danske Oscar-komité

Den danske komité består af følgende repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet:

 • Formand Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut
 • Jacob Jarek fra Producentforeningen
 • Tea Lindeburg fra Danske Filminstruktører
 • Mette Heeno fra Danske Dramatikere
 • Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund
 • Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere
 • Søren Søndergaard fra Danske Biografer
 • Marianne Moritzen, afdelingschef for fiktion, Filminstituttet

Den danske Oscar-indsats har været ganske succesrig. Fire gange har en dansk film vundet Oscar for “Bedste Internationale Film:

Gabriel Axels ‘Babettes gæstebud’ i 1988, Bille Augusts ‘Pelle Erobreren’ i 1989, Susanne Biers ‘Hævnen’ i 2011 og Thomas Vinterbergs ’Druk’ i 2021.

Herunder ses danske Oscar-indstillinger siden Susanne Biers Oscar-vinder i 2011. Listen er sorteret efter året for prisuddelingen:

2021 Druk / Thomas Vinterberg / Oscar-vinder
2020 Dronningen / May el-Toukhy
2019 Den skyldige / Gustav Möller / Oscar-shortlistet
2018 Du forsvinder / Peter Schønau Fog
2017 Under sandet / Martin Zandvliet / Oscar-nomineret
2016 Krigen / Tobias Lindholm / Oscar-nomineret
2015 Sorg og glæde / Nils Malmros
2014 Jagten / Thomas Vinterberg / Oscar-nomineret
2013 En kongelig affære / Nikolaj Arcel / Oscar-nomineret
2012 Superclásico / Ole Christian Madsen / Oscar-shortlistet
2011 Hævnen / Susanne Bier / Oscar-vinder

Læs mere om Oscar på DFI’s hjemmeside.

(Skrevet med baggrund i pressemeddelelse fra DFI)