“Flugt” fortsætter marchen mod Oscar

Jonas Poher Rasmussens film “Flugt” er i finalefelterne til to Oscar-statuetter (Foto: Final Cut for Real)

2021 har som dansk filmår ikke mindst været markeret ved dokumentarfilmen “Flugt” af Jonas Poher Rasmussen.

Den meget roste animationsfilm om nogle vanskelige emner – flugt, integration, homoseksualitet mv. – har modtaget hæder og filmpriser i et omfang, der sjældent ses.

Og tirsdag (21. december) kom det frem, at “Flugt” er blevet udvalgt til næstsidste fase i opløbet om verdens mest kendte filmpris Oscar.

Både i “Bedste Internationale Film” (den pris, som “Druk” af Thomas Vinterberg modtog i 2020) og i dokumentarfilm-klassen er filmen blevet valgt til Oscar-shortlisten.

For nylig blev filmen hædret af Nordisk Råd med Filmprisen, og ved European Film Award vandt “Flugt” både prisen som bedste dokumentarfilm og bedste animationsfilm.

Endnu en dansk dokumentar, “President” af instruktøren Camilla Nielsson, blev udvalgt til shortlisten i dokumentargenren.

Filmen fortæller historien om det højspændte præsidentvalg i Zimbabwe 2018, og den er ligeledes blevet meget flot modtaget med filmpriser mange steder.

Se Oscar-shortlisterne her

Komiteen bag Oscar-statuetterne udvælger fem nominerede film i de forskellige genrer 8. februar 2022, og 27. marts uddeles priserne ved en gallafest i Los Angeles.