Fondsstøtte til “ErindringsBio”

I Reprisen i Holte har ErindringsBio vakt stor glæde (Foto: DFI/Bjørn Pierri Enevoldsen)

Med en bevilling på 2,45 millioner kroner har “Den A.P. Møllerske Støttefond” valgt at støtte et projekt under Det Danske Filminstitut (DFI), der har særligt fokus på demente medborgere i Danmark.

ErindringsBio bygger bro for demensramte til en fortid, der i mange tilfælde stadig står levende i deres erindringer. Og nu skal projektet “rulles ud” til biografer over hele landet.

Demens er som sygdom i vækst. Nationalt Videnscenter for Demens (Rigshospitalet) anslår, at cirka 90.000 danskere lider af demens – men tallet vil vokse i de kommende år som en følge af, at danskernes middellevetid også vokser.

Har man oplevet demens som pårørende, så kender man til tabet af sanser hos den ramte. Det er ulykkeligt at bevidne, men der forskes meget i sygdommen og dens udvikling.

Siden 2020 har Det Danske Filminstitut i samarbejde med forskere, plejepersonale, pårørende og demensramte gjort forsøg med at vække minderne til live med historiske film.

Konceptet ErindringsBio har vist sig at være en god erindringsfremkaldende aktivitet, da levende billeder af for eksempel velkendte steder eller lyden af genkendelig musik kan vække hukommelsen.

På den måde kan film fastholde og udfolde den fortid, der undslipper en svigtende hukommelse, og danne basis for samtale mellem den demensramte og de pårørende.

Og det er dette projekt, som netop har modtaget en bevilling – og den betyder, at projektet kan rulles ud som et nationalt omsorgsprojekt på landets plejehjem og i biografer samt via en app.

“Vi er fra Filminstituttets side utrolig glade for, at vi med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond nu får mulighed for at sikre udbredelsen af ErindringsBio, som har vist sig at have et stort potentiale i arbejdet med mennesker med demens. Det er en fornøjelse at kunne søsætte et projekt, der så fint viser, hvad man kan opnå, når en overordnet ambition om digitalisering af filmarven går hånd i hånd med bestræbelsen på at få filmene ud i sammenhænge, hvor de kan skabe glæde og værdi – i dette tilfælde på en helt ny måde,” siger vicedirektør i DFI Jakob Buhl Vestergaard i en pressemeddelelse.

Projektet vækker glæde hos både pårørende og demensramte. Til DFI har Kenn Pedersen, der er syg med demens, fortalt om sin oplevelse med at gå til et arrangement i Reprise Teateret i Holte:

“Det er sgu længe siden, jeg har været i biografen. Som ung gik jeg meget i biografen i Roskilde, hvor der var tre biografer. Jeg mindes, at mine venner og jeg tit kørte op til 16-forstillingen i Roskilde om søndagen. Det var skønt.”

Det er små film fra fortidens hverdag, der vises ved ErindringsBio-arrangementerne. Både film fra almindelige danskeres hverdag, og film med kendte danskere og kongelige er i brug.

Dirch Passer i filmen “Sol, sommer og badevand”, der indgår i ErindringsBio (Foto fra filmen/DFI)

Også på plejehjemmet Pedershave i Frederikssund har man brugt ErindringsBio:

“Ensomhed er en af de største udfordringer for mennesker med demens. I mit arbejde fokuserer jeg meget på at gøre vores personale bedre til at starte og følge op på samtaler, fordi det er noget, der kan være svært. Her ser jeg ErindringsBio som lidt af en gave. Vi oplever, at film kan fungere som samtalestartere, der gør os klogere og bringer os nærmere på de mennesker, vi arbejder med,” siger medarbejder på Pedershave Eva Britt Larsen Blytmann.