Formandens Bord: 2015 sluttede af med et knald!

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

2015 sluttede med et af de mest formidable knald i filmhistorien. ”Star Wars: The Force Awakens” overgik selv de største forventninger og blev set af 530.706 tilskuere i løbet af de første kun to uger i biograferne. Det giver et fingerpeg om i hvilken retning vinden blæser for biograferne. Det er vigtigere end nogensinde at den nødvendige kapacitet bliver stillet til rådighed, når publikum stormløber biograferne. Takket være digitaliseringen af biograferne er mulighederne rige for at tilføje ekstra spilletider og ekstra sale, når publikum står i lange køer foran biograferne. Biografernes muligheder for at udvise fleksibilitet, i imødekommelse af publikums behov er blevet langt større end dengang biograferne rumsterende rundt med de tunge 35 mm filmkopier, som så sandelig satte deres begrænsninger for biografernes kreativitet i programlægningen.

Det totale tilskuerantal nåede i 2015 op på 14.175.525 millioner, en stigning på 14,9 procent i forhold til 2014 og det næstbedste år siden 1982. Danske film solgte 4.153.728 billetter, en flot stigning på 28 procent i forhold til 2014 – og gjorde hermed 2015 til det næstbedste år for dansk film siden 1976. Dansk films markedsandel, målt på billetter, nåede op på 29,3 procent.

I alt lagde danskerne næsten 1,2 mia. kroner i biografernes billetsalg. Aldrig før har biograferne bidraget med så stort et beløb til filmindustrien. Men det flotte resultat falder på et tørt sted, idet filmbranchens samlede økonomi i disse år, er under hårdt pres i den nye digitale verden, hvor det ikke er lykkedes home entertainment-sektoren, at kompensere for de tabte dvd-indtægter.

Samtidig investerer biograferne massivt og i årets løb er der åbnet to nye strålende biografpaladser i Ørestaden og Herlev, samtidig med flere biografer har udvidet salsantallet. Dertil kommer den nye IMAX-biograf i CinemaxX, København, som er blevet en stor succes. I 2016 åbner tre splinternye biografer i henholdsvis Køge, Aalborg og Frederikssund. Gennem investeringer i forbedringer af publikumsoplevelsen, giver biograferne så sandelig årets flotte resultat ben at gå på.

Årets største succes blev ikke uventet James Bond-filmen ”Spectre”. Dog adskiller toppen af årets top 25 sig væsentligt fra de senere års: Dansk films dominans i toppen af top 25 er blevet brudt af udenlandske film, og danske film er ikke så talrigt repræsenteret i toppen som tidligere. De danske film har performet mere jævnt over hele linjen – mens amerikansk film leverede de klassiske ”blockbustere” i større mål, end i mange år.

Og foran venter et 2016, som efter al sandsynlighed vil resultere i endnu et godt år for biograferne. De amerikanske blockbusters ser yderst lovende ud, så eneste joker er dansk film, som dog i al fald har to esser i ærmet: ”Flaskepost fra P”, efter Jussi Adler-Olsens roman og ”Klassefesten 3: Dåben”.

1akskssss