Formandens Bord: Biografbesøget til danske film stiger op mod 40 procent i 2018

(Foto fra Paprika Steens dramady-hit “Den tid på året”.)

Dansk film vil i år få en betydelig fremgang i tilskuerantallet i forhold til 2017. En stigning på mellem 35 og 40 procent i dansk films folkelige opbakning er ikke urealistisk, med en markedsandel for året på op mod 29 procent. Sikkert og vist er det da også at dansk film vil have tre film helt i top på årets endelige top 25 liste: ”Journal 64”, ”Så længe jeg lever” og ”Lykke-Per”. Vanskeligt at tro nogen film, i hvad der resterer af 2018, kan nå op og true de tre. Ja, så skulle det da lige være en helt fjerde dansk film: ”Den tid på året”.

Dansk film havde i november måned en markedsandel på formidable 39,2 procent i forhold til 16,9 procent for samme måned i 2017. For året er dansk films markedsandel nu oppe på 27,8 procent i forhold til 19,0 procent på samme tidspunkt sidste år.

Meget skal gå galt i årets sidste måned, hvis 2018 ikke slutter med en samlet stigning i biografbesøget i forhold til 2017. Der må dog ikke hviles på laurbladene i 10 sekunder, da 2017 havde en trumf ved årets afslutning, nemlig ”Star Wars: The Last Jedi”. En film af denne størrelse kommer vi efter al sandsynlighed til at mangle i år. Forspringet i forhold til sidste år er dog forholdsvis komfortabelt pt.

”Bohemian Rhapsody” toppede november måneds top 10, med Paprika Steens dramady-hit ”Den tid op året” på andenpladsen. På tredjepladsen fulgte det nyeste opus i J.K. Rowlings troldmandsføljeton ”Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser”. Og så stod dansk film ellers for de tre næste placeringer på månedens top-liste, som perler på en snor: ”Journal 64”, ”Julemandens datter” og ”I krig & kærlighed”. ”Grinchen” nåede på kun fire dages spilletid i biograferne en placering på syvendepladsen.

Nedenstående november måneds top 10 og allernederst i denne klumme årets foreløbige top 25.

I december byder dansk film ind med tre film: Hella Joofs komedie ”Happy Ending” med Birthe Neumann, Kurt Ravn, Charlotte Sieling og Tammi Øst. Filmen handler om en kvinde hvis arbejdsnarkoman af en mand står foran at skulle gå på pension, så de kan nyde deres livs efterår i fulde drag. Ægtemanden har dog helt andre planer. Anders Matthesen og Thorbjørn Christoffersens animationsfilm ”Ternet Ninja”, bringer nogle af de elskede figurer fra ”Terkel i knibe” tilbage på det store lærred og endelig er der Kasper Kalles lavbudget periodedrama ”Christian IV: Den sidste rejse” med Baard Owe, Karen-Lise Mynster, Rudi Køhnke og Rosalinde Mynster. Filmen foregår i en hestevogn, som skal bringe den døende konge til Rosenborg Slot.

Amerikansk film bringer seks film til det filmglade danske publikum: Størst forventninger er der til Bradley Coopers brag af en romantisk film, ”A Star is Born”, som spås store Oscar-chancer. I filmen spiller instruktøren overfor Lady Gaga og er den klassiske historie om en rockstjerne der hjælper en ung håbefuld kvinde med at blive berømt. Samtidig kæmper han selv med alkoholmisbrug og dalende popularitet. ”Mortal Engines” er Christian Rivers sci-fi filmatisering af Phillip Reeves roman. I filmen medvirker Stephen Lang, Hugo Weaving, Robert Sheehan, Colin Salmon og Frankie Adams. Filmen foregår i en post-apokalyptisk verden, hvor tidligere storbyer nådesløst stjæler ressourcer fra de omkringliggende outlands. Teenageren Tom Natsworthy møder en pige fra dette lovløse territorium, og sammen opdager de en hemmelighed, som kan ændre verdenen for altid. ”Creed II” er den ottende film i Rocky-føljetonen. Den unge bokser Adonis Creed bliver trænet af den legendariske Rocky Balboa. I det nye kapitel skal Adonis møde Viktor Drago, søn af Ivan Drago. Steven Caple, Jr. har instrueret og i hovedrollerne møder vi Michael B. Jordan, Sylvester Stallone og Tessa Thompson. Et andet ikon vi også skal gense i december er ”Mary Poppins vender tilbage” i Rob Marshalls instruktion. Filmen foregår i et depressionsramt London 20 år efter klassikeren ”Mary Poppins”. Barnepigen kommer på besøg igen hos familien Banks, og nu er børnene Jane og Michael blevet voksne. I filmens væsentligste roller møder vi Emily Blunt, Meryl Streep, Colin Firth, Emily Mortimer, Angela Lansbury, Dick Van Dyke, Ben Whishaw, Julie Walters og David Warner. December byder også på to superheltefilm. I den ene møder vi ”Aquaman” fra DC universet, som for første gang kan ses i en selvstændig film. Arthur Curry erfarer han er arving til Atlantis undervandsrige, og skal træde i karakter for at lede sit folk og blive en superhelt for hele verden. Filmen er instrueret af James Wan og i filmens hovedroller ses Jason Momoa, Amber Heard, Nicole Kidman, Patrick Wilson, Dolph Lundgren og Willem Dafoe. Den anden superheltefilm er en animationsfilm med titlen ”Spider-Man: Into the Spider-verse” instrueret af Bob Persichetti og Peter Ramsey. Spider-man krydser parallelle dimensioner for at stoppe en overhængende trussel.

Derudover skal vi i december opleve film fra hele syv nationer.

Fra Frankrig kommer to familiefilm. ”Ulvehunden” baseret på en roman af Jack London. Vi følger en dreng som som bliver venner med en ulv, mens han eftersøger sin far der er forsvundet på mystisk vis. Alexandre Espigares har instrueret. Antoon Krings og Arnaud Bouron står bag animationsfilmen ”Honning Margrethe og eventyrhaven”. I filmen møder vi Apollo, en dreng med et stort hjerte, der ankommer til landsbyen med de små dyr, og ikke ønsker at forstyrre kongedømmets almindelige liv på tærsklen til jubilæet af dronningen. Resultatet er en sammensværgelse mod dronningen…

Blandt de øvrige film er der enorme forventninger til polske Pawel Pawlikowskis første film efter mesterstykket ”Ida”. Den nye film bærer titlen ”Cold War” og er en lidenskabsfuld kærlighedshistorie mellem to mennesker med forskellig baggrund, som mod alle odds alligevel finder hinanden. Filmen foregår under Den Kolde Krig i 50’ernes Polen, Berlin, Jugoslavien og Paris. En umulig kærlighed i umulige tider. I hovedrollerne møder vi Joanna Kulig, Agata Kulesza og Tomasz Kot.

England præsenterer actionfilmen ”Hunter Killer” med Gerard Butler, Gary Oldman og Billy Bob Thornton. En amerikansk ubådskaptajn bliver sendt ud for at hjælpe U.S. Navy Seals med en redningsaktion. Kaptajnen skal finde den russiske præsident, der er blevet kidnappet af en oprørsk general. Donovan Marsh har instrueret.

Fra Tyskland skal vi opleve Max Hubacher, Milan Penschel og Frederick Lau i Robert Schwentkes ”Kaptajnen” om en soldat der ved et tilfælde finder en uniform fra en højtdekoreret kaptajn i Luftwaffe under Anden Verdenskrig. Kan påtager sig kaptajnens identitet og en ny verden åbner sig.

Sydkoreanske Chang-dong Lee præsenterer dramaet ”Burning” om den unge mand Jong-soo der møder en gammel bekendt, Hae-mi, tilfældigt på gaden. Kvinden spørger om Jong-soo vil passe sin kat, da hun skal rejse til Afrika. Senere, da Hae-mi kommer tilbage, har hun selskab af den mystiske Ben, som Jong-soo erfarer, har et hemmeligt hobby.

Kinesiske Vivian Qu er på banen med ”Engle går i hvidt”, som handler to skolepiger der bliver overfaldet af en midaldrende mand på et motel. Det uløser en række begivenheder som tvinger pigerne til selv at finde en løsning på deres genvordigheder.

Fra Bulgarien kommer ”Àga” af  Milko Lazarov. Filmen er et billedskønt drama om et ægtepar, der bor langt ude på tundraen i den russiske provins Sakha.