Formandens Bord: Biograferne brager ind i 2015!

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Helt som forventet brager de danske biografer ind i det nye år. Januar gav en fin forsmag på tilstandene, der kommer til at herske i de danske biografer i 2015. Besøgstallet steg med hele 20% i januar, i forhold til samme måned sidste år. Forudsigelsen om 15 millioner tilskuere i ’15, har januar måneds tilskuerantal kun bekræftet.

Traditionen tro har en dansk film allerede lagt sig i front: Hella Joofs komedie ”All inclusive” har danskerne virkelig taget til sig. Filmen er i 2015 blevet set af næsten en kvart million, og siden premieren 25. december har hele 350.707 tilskuere tilbragt tiden i selskab med de tre kvinder på chartertur. På tredjepladsen finder vi Susanne Biers drama ”En chance til”, som på de første tre uger er set af 152.739. Årsagen til at vi i år endnu ikke har set total dansk dominans i toppen af top 25, skyldes at ”Taken 3” har kilet sig ind mellem de to danske film. ”Taken 3” har allerede vist sig som en af de behagelige overraskelser i 2015: Filmen er på de første fire uger allerede blevet set af flere end de to foregående film i serien tilsammen! ”American Sniper” kan ligeledes henføres til kategorien ’behagelige overraskelser’: Filmen er på de første 11 dage blevet set af 75.768 tilskuere.

Disneys ”Big Hero 6” fik en fin start med 52.004 tilskuere de første fire dage, hvilket lover godt for filmens formåen under den forestående vinterferie.

Dansk films markedsandel er efter den første måned hele 35,2% og må betegnes som et rigtig godt udgangspunkt i et år, hvor dansk film ligeledes også meget gerne skulle sætte rekorder.

I februar venter så fænomenet ”Fifty Shades of Grey”, som allerede en måned før premieren har tændt adskillige røde lygter i de danske biografer. Filmen er baseret på E.L. James’ bog af samme navn. Af øvrige udenlandske film med underholdning i højsædet kan nævnes: Shawn Levys fantasyfilm ”Nat på museet: Gravkammerets hemmelighed”, Andy og Lana Wachowskis sci-fi film ”Jupiter Ascending” og Matthew Vaughns actionbrag ”Kingsman: The Secret Service”.

Men dansk film ligger så sandelig ikke på den lade side af den grund. Hele fem store danske film får premiere i februar: Niels Nørløvs familiefilm ”Min søsters børn og guldgraverne”, Anders Thomas Jensens sorte komedie ”Mænd og Høns”, Ole Christian Madsens biopic om Eik Skaløe ”Steppeulven”, Karsten Kiilerichs computeranimerede ”Albert” og som rosinen i pølseenden: Erik Clausens dramady ”Mennesker bliver spist”.

Februar er Oscar-måned. Natten til den 23. februar afsløres årets vindere, og i februar følger de Oscarfilm, som endnu ikke har haft premiere i Danmark: Damien Chazelles ”Whiplash”, Tomm Moores ”Sangen fra havet”, hvor danske Nørløv Studios har leveret 37 minutters animation, James Marchs ”Teorien om alting” og Paul Thomas Andersons ”Inherent Vice”.

Og skulle ovenstående overflødighedshorn ikke tilfredsstille de kræsne øjne, vil der være hjælp at hente i følgende film, som amerikanerne yder at kalde ”specialized movies”: Stefan Haupts ”Der Kreis”, Stefan Berg og Magnus Gerttens ”Björn Afzelius: Tusen bitar”, Johanns Halzhausens ”Det store museum” og Philippe Muyls ”Nattergalen”.

Nedenstående top 25 for årets første måned.

2atop25 (720x775)