Formandens Bord: Biograferne genvandt storformen i februar

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Efter en noget sløv start på året, genvandt biograferne i februar storformen og indhentede alt det tabte. Året er nu på omgangshøjde med 2016.

Den danske markedsandel røg helt op på 35,8 procent i februar. Det ligger milevidt over de sølle 15 procent dansk film var i stand til at mønstre i februar 2016. Men ligger dog alligevel langt under tallet for 2015, hvor markedsandelen var helt oppe og ringe på 47,0 procent.

De store danske trækplastre var ”Alle for tre”, med 283.742 tilskuere, og ”Far til fire på toppen” med 199.291 tilskuere. Det er flot, men næppe vil filmene slå rekorder inden for deres respektive franchises.

For året er den danske markedsandel på 37,0 procent. For de to første måneder af 2016 var den danske markedsandel 21 procent. Tallet for de to første måneder i dansk films jubelår 2015 var 42 procent.

Så inden vi rejser armene alt for højt i dansk sejrsrus, er det værd at huske på vi fortsat ligger langt under jubelåret 2015, og at et år altså har 12 hårde omgange og ovenstående kun er baseret på de første par runder.

Hvis vi lige skal beholde klaphatten på et øjeblik mere, skal det da også nævnes at to udenlandske film, med dansk islæt, klarede sig rigtig fint i februar. Det drejede sig om ”LEGO Batman filmen” og ”Kongens valg”, hvor Jesper Christensen spiller hovedrollen.

Øverst på sejrsskamlen for februar finder vi dog en amerikansk film: ”Fifty Shades: I mørket”, med 291.674 tilskuere. En franchise som fortrinsvis kvinder flokkes om og øjensynligt slet ikke kan få nok. Disneys ”Vaiana” klarede sig også fint med 245.198 tilskuere, og var børnenes foretrukne i februar.

Den seks-dobbelte Oscar-vinder ”La La Land” nåede også at sætte sit fingeraftryk på februar. Efter kun en uges visning er filmen allerede set af 81.065 tilskuere, og vil uden tvivl gentage kunstnummeret vi så sidste år i skikkelse af ”The Revenant”, som placerede sig på 3. pladsen over årets mest sete film.

Nederst i denne klumme top 25 for året hidtil.

1akskslsj (720x387)

Dansk film udsender tre film i marts. Størst forventninger er der til Jesper Rofelts ”Dan-Dream” med Casper Christensen og Frank Hvam. Jørgen Bitsch er på banen med en filmatisering af Jonas T. Bengtssons ”Aminas breve” og Charlotte Sieling har taget en pause fra tv-serierne for at instruere ”Mesteren” med Søren Malling og Jakob Oftebro.

De amerikanske film, hvor forventningerne er størst, er ”Logan”, hvor Hugh Jackman returnerer i rollen som Wolverine, Jordan Vogt-Roberts ”Kong: Skull Island” med Tom Hiddleston og Brie Larson. Bill Condon præsentere en live-action genindspilning af Disneys klassiker ”Skønheden og udyret” med Emma Watson og Ewan McGregor. Daniel Espinosa, som er uddannet på Den Danske Filmskole, kommer med sci-fi thrilleren ”Life” med Ryan Reynolds og Jake Gyllenhaal. Amma Asantes kærlighedsdrama ”Kærlighed kender ingen grænser” med Rosamund Pike og David Oyelowo. Og så kommer amerikansk film selvfølgelig også med noget til børnene: Kelly Asburys animationsfilm ”Smølferne: Den hemmelige landsby”.

Fra USA skal vi også opleve Peter Bergs ”Patriots Day” med Mark Wahlberg, Nate Parkers ”The Birth of a Nation” med han selv i hovedrollen, komedien ”Chips” med Michael Peña og Dax Shepard og go’e gamle Jim Jarmuschs ”Gimme Danger”, som er en dokumentarfilm om punk-bandet The Stooges og frontmanden Iggy Pop.

Engelsk film præsenteren en fortsættelse til en af 90’ernes mest interessante angelsaxistiske film ”Trainspotting”, i filmen ”T2: Trainspotting”, hvor alle de originale skuespillere vender tilbage i deres ikoniske roller.

Frankrig byder ind med hele fem film i marts: Luc Jacquets dokumentarfilm ”Pingvinmarchen 2”, Paul Verhoevens thriller ”Elle” med Isabelle Huppert, François Ozons ”Frantz”, Joachim Lafosses ”Efter kærligheden” og Bertrand Bonellos ”Nocturama”.

Fra broderlandet Sverige kommer Amanda Kernells ”Sameblod” med Hanna Alström og Anders Berg. Filmen er dansk coproduceret.

Dansk engagement finder vi også i Bulgarske ”Godless”, instrueret af Ralitza Petrova.

Og som rosinen i pølseenden, Xavier Dolans længe ventede ”Det er bare verdens undergang” fra Canada.

1akskssl (720x718)