Formandens Bord: Biograferne kører på den helt store klinge

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

”Den Store Biografdag” samlede knap 100.000 tilskuere på en af årets varmeste dage, og ”Inderst inde” og ”Sommeren ’92” har tiltrukket henholdsvis 120.281 og 87.707 publikummer, den første uge på det store lærred.

Biograferne kører på den helt store klinge.

I to uger i august oplevede biograferne ellers en smule afmatning, efter de første 30 ugers heftige aktivitet foran billetlugerne. Beklageligvis skuffede en række film, men sådan er showbizz. Det går op og det går ned, men det er der hverken noget bekymrende over eller mærkeligt i.

Forspringet er fortsat knap 20 procent i forhold til 2014. Og nu sættes spurten ind i et år, som efter al sandsynlighed resulterer i rekord.

Dansk films markedsandel for året er faldet til 29,3 procent, men det tror da pokker – efter hele tre måneder hvor dansk film har holdt sommerferie og kun udsendte fire film. I august var den danske markedsandel beskedne 15,1%.

”Guldkysten” har – takket være Biografklub Danmark – haft et tåleligt resultat og ”Sommeren ’92” er startet fantastisk. De to øvrige af sommerens danske film har ikke været værd at skrive hjem om tilskuermæssigt. ”Comeback” og specielt ”Bridgend” var såmænd af udmærket kvalitet, men originale danske film har for tiden meget vanskeligt ved at finde et publikum.

På nedenstående skema over mest sælgende film i august, er den amerikanske dominans da også overvældende.

Nederst i denne artikel årets top 25 pr. d.d.

1aafina (720x360)

I september måned venter der to med spænding imødesete danske film: Tobias Lindholms ”Krigen” med Pilou Asbæk, og Mikkel Nørgaards ”Klovn Forever” med Casper Christensen og Frank Hvam.

Den nordligste del af rigsfælleskabet vil endda også være repræsenteret i september: Det drejer sig om Lene Stæhrs grønlandske dokumentarfilm ”Eskimo Diva”.

Men amerikansk film lader sig dog ikke afskrække. Der er specielt tre amerikanske film, hvor forventningerne er høje: Et nyt afsnit i Maze Runner-sagaen: ”Maze Runner: Infernoet”, komedien ”Trainwreck”, hvor det danske biografpublikum endelig bliver introduceret for USA’s kvindelige komiker nummer et: Amy Schumer. Og så er der selvfølgelig Baltasar Kormákurs spændingsfilm ”Everest” med Jake Gyllenhaal.

Derudover skal vi opleve Guy Ritchies ”Spionen fra U.N.C.L.E”, baseret på en succesfulde tv-serie fra 60’erne, Meryl Streep som rockmama i ”Ricki and the Flash”, Zac Efron i ”We are Your Friends”, som praler af at være for dj’s hvad ”Cocktail” var for bartendere. Vi skal også opleve den gamle 007, Pierce Brosnan, i ”No Escape”, Tobey Maguire er skakgeniet Bobby Fischer i ”Pawn Sacrifice”, Rick Famuyiwas ”Dope”, Joel Edgertons gyser ”The Gift” samt actionfilmen ”The Transporter Refueled”.

Tyskland kommer med Giulio Ricciarellis ”Løgnens labyrint”, England lader sig repræsentere af Morgan Matthews ”X+Y”, Litauen af Alanté Kavaïtés romantiske drama ”Sommeren ved Sangaïlé”, Grækenland af Syllas Tzoumerkas’ thriller ”A Blast”, Chile af Pablo Larraìns ”The Club”, Georgien af George Ovashvilis ”Corn Island” og selvfølgelig kommer der også et par franske film: Mia Hansen-Løves ”Eden” og Cédric Jimenez’ ”Den franske forbindelse”.

1askfinal (720x919)