Formandens Bord: Dansk film bløder fortsat

Næsten trekvart million danskere trodsede i juni både fodbold, solskin og de mange udendørs aktiviteter og nød i stedet underholdning i biografernes afkølede mørke. 

Men dansk film bløder fortsat og selv ikke Gustav Möllers ”Den skyldige” kunne stoppe blødningen, til trods for et ellers pænt resultat, takket være Biografklub Danmark. 

Den danske hjemmemarkedsandel var 17,1 procent i juni. Det er noget bedre end samme måned i fjor, hvor tallet var 11,8 procent. 

Det var blot ikke nok til at forbedre det samlede resultat for året, hvor den danske hjemmemarkedsandel fortsatte sin nedadgående kurve. 17,8 procent for halvåret, mod sidste års 23,1 procent. Så der skal virkelig løbes stærkt i sidste halvdel af 2018, hvis vi skal nå et bare nogenlunde tåleligt samlet resultat. 

”Jurassic World 2: Fallen Kingdom” var ikke overraskende junis store publikumsmagnet, efterfulgt af ”Deadpool 2”, mens ”Den skyldige” satte sig på tredjepladsen. På fjerdepladsen fulgte ”Breathe”, der ligesom ”Den skyldige” kan takke biografklubben for sin succes og på femtepladsens månedens helt store skuffelse: ”Solo: A Star Wars Story”.

Nedenstående top 10 for juni og allernederst i denne klumme den foreløbige top 25 for året.

Som sædvanlig på denne tid af året, tager dansk film på sommerferie. Dog har en enkelt dansk film alligevel sneget sig ind på repertoiret i juli. Det drejer som om Marie Dalsgaard Rønn og Jeppe Vig Finds fantasy-film “Landet af glas“, som er produceret uden støtte fra Det Danske Filminstitut. Filmen handler om en dreng, som opdager, at der bor Elver i de danske skove. Han mødes med en elverpige, som har magisk perle i nakken, som giver evigt liv. Hun er på flugt fra onde mennesker, som vil have fingrene i hendes perle. I de væsentligste roller møder vi Albert Rudbeck Lindhardt, Signe Egholm Olsen, Mads Riisom og Vigga Bro. 

Det er en noget utaknemmelig opgave at forsvare de danske farver i den sommerstorm af blockbusters, som amerikansk film spyr ubønhørligt ud i hele juli måned. 

Som sidste amerikanske superheltefilm i rum tid frem, skal vi endnu engang følge Paul Rudd genvordigheder som kraftfuld myre i Payton Reeds ”Ant-Man and the Wasp”, som denne gang får hjælp af Evangelina Lilly i rollen som ”the Wasp”. Den hårde sommer-action er endnu engang lagt i hænderne på Dwayne Johnson, som vores egen Roland Møller forsøger at gøre livet surt for. Det sker i Rawson Marshall Thurbers ”Skyscarper”. Dracula, hans datter og alle uhyrerne tager på et alt andet end almindeligt krydstogt i animationsfilmen ”Hotel Transylvania 3: Monsterferie” som endnu engang har Gennedy Tartakovsky i instruktørstolen. Og så vender alle de glade Abba-syngende skuespillere tilbage i Ol Parkers “Mamma Mia: Here We Go Again“: Lily James, Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Dominic Cooper, Julie Walters. Og tilmed er holdet denne gang forstærket af Cher og Andy Garcia i rollen som “Fernando“. Josh Brolin og Benicio Del Toro jagter endnu engang narkobaroner i Stefano Sollimas actionfilm “Sicario: Day of the Soldado“. Og midt i de amerikanske fortsættelser af tidligere succeser gemmer sig Drew Pearce’ orginale sci-fi thriller “Hotel Artemis“, med Jodie Foster i sin første filmrolle i mere end fem år. 

Den danske instruktør Anders Walter, som vandt en Oscar for kortfilmen ”Helium”, er taget direkte til USA for at spillefilmsdebutere med ”I Kill Giants”, efter en tegneserie af Joe Kelly. I hovedrollerne møder vi Madison Wolfe, Zoe Saldana og Imorgen Poots. 

Men hele repertoiret er naturligvis ikke amerikansk. I juli skal vi stifte bekendtskab med seks øvrige filmnationer. 

Fra Island kommer Hafsteinn Gunnar Sigurðssons “Under træet“ om en voldsom nabostrid i en lille hyggelig islandsk forstad. Steinþór Hróar Steinþórsson og Edda Björgvinsdóttir spiller hovedrollerne. Italienske Jonas Carpignanos tragikomiske “A Ciambra – Et hjørne af Italien“ vil ligeldes sørge for diversiteten på danske biografers repertoire. England byder ind med Michael Pearce’ “Beast“, hvor vi får en opgradering af ‘i seng med fjenden’-temaet. Jessie Buckley og Johnny Flynn ses i hovedrollerne. ”Bergman – et år, et liv” er en dokumentarhyldest til mesterinstruktøren som i år ville have fyldt 100 år. Filmen er selvfølgelig svensk. Og selvfølgelig er der også en fransk film. Trikoloren forsvares af Xavier Giannoli, som har lavet en film om en journalist som rekrutteres af Vatikanet for at undersøge en temmelig mystisk sag. Titlen er “Åbenbaringen“ og Vincent Lindon og Galatéa Belliugi er filmens bærende kræfter. 

Og endelig er der et gensyn med den lille nuttede tyske bi i ”Bien Maja på nye honningeventyr”. Noel Cleary, Sergio Delfino og Alexs Stadermann står bag denne animationsfilm.

_