Formandens Bord: Dansk film er sakket håbløst bagud

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

For første gang i nyere historie er der pt. slet ingen danske film på biografernes repertoire. August bliver ligeledes dansk film-fri måned. Biografgængerne er dermed helt i amerikansk films vold.

Dansk film er sakket håbløst bagud. At der i juli slet ikke blev udsendt nye danske film, har selvfølgelig dramatiske konsekvenser for dansk films markedsandel. I juli var markedsandelen sølle 0,5 procent og samlet for året er tallet 22 procent. På samme tidspunkt sidste år var markedsandelen for de første 7 måneder hele 30,7 procent.

Nedgangen undrer faktisk ikke. Det nye lavbudget-initiativ betyder jo, at for hver to lavbudget film der bliver støttet, må en højbudgetfilm lade livet. Publikum flokkes om højbudget og vender jo ryggen til lavbudget. De fire største danske succeser i 2016 har alle været højbudget-film, de tre største flops har alle været lavbudget-film. You do the math.

I en tid hvor dansk films økonomi er trængt, undrer det at der ikke bliver sat større fokus fra DFI’s side, for at få flere danskere i biffen til danske film. Der er jo den vidunderlige sideeffekt, at jo større en dansk film bliver i biografen, desto større bliver filmen på alle de øvrige platforme. Det er hvad man kalder en win-win situation. Nu mangler muligheden blot at blive udnyttet.

Det samlede tilskuerantal for 2016 er fortsat – efter de første syv måneder – nogenlunde på niveau med rekordåret 2015.

Amerikansk film har selvfølgelig forstået at udnytte dansk films blottelse. Juli måneds store vinder blev ”Ice Age: Den vildeste rejse”, som svingede sig helt op til 215.593 tilskuere, derefter fulgte ”The Legend of Tarzan” med 139.659 tilskuere og ”Central Intelligence” med 83.855 tilskuere. ”Jason Bourne” indfriede forventningerne og strøg direkte ind på førstepladsen på den ugentlige top ti, med en flot åbning på 65.541 tilskuere.

Der er god grund til at gratulere den danske filmbranche for intelligent programlægning, hvor de computeranimerede film er blevet pænt spredt hen over sommeren. I USA har sammenklumpning af de computeranimerede film betydet udbredt kannibalisering, som først og fremmest er gået ud over ”Ice Age: Den vildeste rejse”.

Månedens store taber blev Spielbergs ”Den store venlige kæmpe”, som slet ikke levede op til forventningerne.

Nedenstående top 10 for juli og nederst i denne klumme, årets foreløbig top 25.

1abdksllss (720x432)

Dansk film er der – som nævnt – ingen af i august.

Lavinen af amerikanske film fra blockbuster-sæsonen fortsætter dog med ufortrøden styrke. Ingen tvivl om august måneds største film bliver Pixars ”Find Dory”. Filmen er allerede den mest indspillede computeranimationsfilm i USA nogensinde. Men endnu en computeranimeret amerikansk film skal nok skabe lange køer foran biograferne: Fra filmstudiet som gav os ”Minions” og ”Grusomme mig”-filmene, kommer ”Kæledyrenes hemmelige liv”. Filmen havde den største åbning nogensinde i USA, for en computeranimationsfilm baseret på en original historie. Superskurke vil der til overflod være at finde i ”Suicide Squad”, hvor Will Smith, Jared Leto, Tom Hardy og Margot Robbie fører an. Kvindelige spøgelsesjagere i skikkelse af blandt andet Kristen Wiig og Melissa McCarthy skal vi opleve i ”Ghostbusters” – en franchise Paul Feig har givet en tur med støvekluden. Fra manden som gav os ”Tømmermænd i Las Vegas”-filmene, kommer ”War Dogs” med Miles Teller og Jonah Hill. En frådende haj vil også være at finde i august måneds filmudbud: Jaume Collet-Serras ”The Shallows” med Blake Lively, som en kvinden der strander på havet, med en sulten haj kredsende omkring sig. Og som rosinen i pølseenden, blandt månedens største amerikanske film, kommer ”Nerve” med Emma Roberts og Dave Franco.

I den mere specialiserede afdeling af amerikansk film, skal vi opleve Vigge Mortensen i ”Captain Fantastic” af Matt Ross.

Tre franske film bliver vi velsignet med i august: Christian Vincents komedie ”Hermelinen” med Fabrice Luchini og Sidse Babett Knudsen. Alice Winocours thriller ”Disorder” med Matthias Schoenaertz og Diane Kruger og dokumentarfilmen ”I morgen” af Cyril Dion og Mélanie Laurent.

Derudover er Irland repræsenteret med ”Love & Friendship” med Kate Beckinsale, Japan med ”Søstre” af Hirokazu Koreenda og fra Grækenland kommer Yorgos Lanthimos’ ”The Lobster” med Colin Farrell og Rachel Weisz. Fra Island vil Rúnar Rúnarsson ”Sparrows” baske lidt med vingerne.

Åbningsfilmen i Biografklub Danmark kommer fra England og det er Stephen Frears’ ”Florence”. Den handler om operasangerinden Florence Forster Jenkins, som havde store ambitioner med sin sang, men manglede dog det vigtigste – hun havde nemlig ikke en tone i livet. I hovedrollerne ses Meryl Streep og Hugh Grant.

1abdsklsæs (720x758)