Formandens Bord: Dansk film har kørt sig selv i sænk

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Engelsk film scorede stort i september med ”Bridget Jones’s Baby” og ”Florence”, som blev set af hhv. 160.263 og 104.332 publikummer. ”Florence”, som havde premiere i august, er totalt blevet set af 140.982 tilskuere.

Amerikansk film slog til med ”Find Dory”, som foreløbig er oppe på 165.769 tilskuere, hvoraf filmen i september blev set af 113.453. Til trods for sin placering på andenpladsen over de mest sete film i september, må filmens evne til at tiltrække tilskuere desværre betegnes som en skuffelse. Der er temmelig langt op til de 478.810 billetter den originale film, ”Find Nemo”, solgte i 2003.

”Kæledyrenes hemmelige liv” viste til gengæld fantastisk ’staying power”, idet filmen i september blev set af hele 63.798 tilskuere. Filmen havde premiere helt tilbage i juli og er foreløbig blevet set af 278.203 publikummer.

Ellers var det ærkeamerikanske film som ”Suicide Squad”, ”Miraklet på Hudsonfloden”, ”War Dogs”, ”The Magnificent Seven” og ”Nerve”, der dominerede top 10 i september.

Dansk film har – efter langt fravær – endelig en film på månedens top 10, det drejer sig om Mikkel Munch-Fals og Charlotte Sachs Bostrups ”Swinger”, som godt hjulpet af Biografklub Danmark fik 68.283 til at indløse billet.

Dansk films markedsandel var i september yderst beskedne 8,2%. I september 2015 var den danske markedsandel enorme 46,3%. Uden så meget omsvøb kan man roligt fastslå at dansk film har kørt sig selv i sænk.

For året hidtil, er dansk films markedsandel 18,5%, mod 31,1% ved samme tidspunkt i 2015. Hvis dansk film skal runde tre millioner billetter i 2016, kræver det et mirakel. Til gengæld har biograferne kurs mod et fantastisk år, men det er for størstedelens vedkommende takket være udenlandske film.

Nedenstående top 10 for september og nederst i denne klumme, top 25 for året hidtil.

1afinalfinal (720x433)

Traditionen tro er efterårsferie lig med høsttid i de danske biografer og dansk som er – som altid – på pletten med film, som kan samle masserne. Beklageligvis er der i år kun en enkelt dansk film som har mod på netop det. Det drejer sig om Birger Larsens komedie ”Klassefesten 3: Dåben” med Anders W. Berthelsen, Nikolaj Kopernikus og Troels Lyby.

Rækken af dansk films falliterklæringer hober sig i år op. Lavbudgetfilmene flopper på stribe, det ikke muligt at finde en egnet dansk film som åbningsprogram i Biografklub Danmark og sør’me om dansk film ikke også står over i efterårsferien, når det handler om dansk alternativ til amerikanske børnefilm. Dansk film befinder sig på alle tænkelige niveauer i en bølgedal.

Udover ”Klassefesten 3: Dåben” får kun en anden dansk film premiere i oktober. Sidst på måneden skal vi opleve filmatiseringen af jødernes flugt over Øresund i 1943 i Nicolo Danatos ”Fuglene over sundet” med Danica Curcic, Nicolas Bro og David Dencik.

Hvad dansk film ikke magter, kompenserer amerikansk film til gengæld for. Hele tre store amerikanske børnefilm står klar til de underholdningshungrende danske efterårsferiebørn: Nicholas Stoller og Doug Sweetlands ”Storkene”, Mike Mitchells ”Trolls” og Disneys ”Peter og dragen” af David Lowery, med Bryce Dallas Howard, Karl Urban, Robert Redford i hovedrollerne.

Derudover kommer amerikansk film med en lavine af film, hvor underholdning er i højsædet. Ron Howards tredje filmatisering af en Dan Brown roman, ”Inferno”, endnu engang med Tom Hanks i hovedrollen som Robert Langdon, skal nok skabe køer foran biograferne og det gælder også Gavin O’Conners ”The Accountant” med Ben Affleck og Edward Zwicks ”Jack Reacher: Never Go Back” med Tom Cruise, for slet ikke at snakke om Scott Derricksons ”Doctor Strange” med Benedict Cumberbatch og vores egen Mads Mikkelsen.

Midt i al den overflod af underholdning, bliver feinsmeckerne selvfølgelig også tilgodeset. Woody Allens årlige film hedder i 2016 ”Café Society” og har Kristen Stewart, Jesse Eisenberg, Steve Carell og Blake Lively i de væsentligste roller.

Men feinsmeckerne kan også glæde sig til Gianfranco Rosis italienske dokumentarfilm ”Havet brænder” med Samuele Caruana. Martin Butler og Bentley Deans australske ”Tanna” Marie Wawa og Mungau Dain. Pablo Traperos argentinske ”Klanen” med Antonia Bengoechea og Gastón Cocchiarale, samt Roger Ross Williams’ franske dokumentarfilm ”Life, Animated” med Jonathan Freeman. Fra Frankrig kommer også Laurent Tirards komedie ”Høj kærlighed” med Jean Dujardin Virginie Efira.

Som rosinen i pølseenden skal nævnes Mat Whitecross’ engelske dokumentarfilm ”Supersonic” om bandet Oasis.

1afinal (720x757)