Formandens Bord: Dansk film oppede sig i juli måned

Medierne har i agurketiden været fyldt med historier om gabende tomme biografer. Det er nu ikke i overensstemmelse med sandheden. I månederne maj, juni og juli, hvor solen for alvor har bagt fra en skyfri himmel, har i alt 2,2 millioner mennesker gæstet biograferne(!). I de samme måneder i 2017 var besøgstallet 2,5 millioner. Altså en nedgang på 11,8 procent. Oven i det fantastiske vejr, kan lægges dansk deltagelse i verdensmesterskaberne i fodbold, som holdt mange hjemme foran skærmen. 

Under iagttagelse af disse forhold er en nedgang på sølle 11,8 procent utrolig billigt sluppet. Sommeren 2017 var jo exceptionel god for biograferne. Både ”Grusomme mig 3”, ”Dunkirk” og ”Spider-Man: Homecoming” scorende dengang stort, i en noget mere vejrmæssigt broget sommer. 

I nedenstående skema kan man iagttage, at det specielt er i industriferien danskerne har nydt udendørsaktiviteterne, i stedet for film i biograferne. Og det kan man jo dårligt fortænke folk i. 

I juli måned klarede dansk film sig forholdsmæssigt flot, takket være ”Far til fire i solen” og ”Den skyldige”. Ellers var det følgende udenlandske film der tiltrak broderdelen af publikum: ”Mamma Mia: Here We Go Again”, Hotel Transylvania 3: Monsterferie”, Jurassic World 2: Fallen Kingdom” og ”Ant-Man and the Wasp”. 

Dansk films markedsandel var i juli imponerede 25,2 procent, mod 10,2 procent i samme måned sidste år. For året samlet ligger den danske markedsandel på 18,2 procent, mod 20,2 procent på samme tidspunkt i det danske katastrofeår 2017.

Nedenstående top ti for juli og allernederst i denne klumme den foreløbige top 25 for 2018.

 Dansk film kommer med to film i august. Det er Bille Augusts storfilm ”Lykke-Per” efter Henrik Pontoppidans delvis selvbiografiske roman. Det er en medrivende kærlighedshistorie og en udviklingshistorie om et moderne, ambitiøst menneske, der stræber efter det lykkelige liv og frigørelsen fra barndomshjemmets snævre rammer. Filmen er spækket med dansk films allerypperste skuespillere: Esben Smed, Katrine Greis-Rosenthal, Julie Christiansen, Jens Albinus og Rasmus Bjerg. Filmen åbner Biografklub Danmark-sæsonen 2018/19. Derudover skal vi også stifte bekendtskab med Bo Tengbergs ”Wonderful Copenhagen” med Trine Pallesen, Julie Christiansen, Bjarne Henriksen, Kirsten Peüliche og Jens Andersen i det bærende roller. Filmen bygger på virkelige historier om human trafficking, researchet i miljøet omkring Sønder Boulevard og Kødbyen i København.

30. august, hvor ”Lykke-Per” udsendes, bliver i sandhed en storslået dag. Det er nemlig også dagen hvor Pixars ”De utrolige 2” får premiere. Brad Birds animationsfilm har allerede slået alle rekorder og forventningerne er derfor helt i top. 

Men inden 30. august har amerikansk film udsendt en perlerække af ’crowdpleasers’. Tom Cruise er tilbage i sin ikoniske rolle som IMF-agenten Ethan Hunt i filmen ”Mission: Impossible – Fallout”, instrueret af Christopher McQuarrie. Da Cruise insisterer på at udføre alle sine stunts selv, var det ikke uden kvæstelser denne film kom i kassen. Blandt filmens øvrige medvirkende møder vi blandt andre Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan, Henry Cavill, Simon Pegg, Alec Baldwin, Angela Bassett og Ving Rhames. 9. august er badesæsonen gået på hæld og godt det samme, for denne dag udsendes Jon Turteltaubs ”The Meg”. Når publikum har stiftet bekendtskab med hovedrolleindehaveren i denne film, var det nok være de varer sig, inden de stikker tæerne i bølgen blå. Filmen handler om jagten på en Megalodon, en kæmpehaj fra fortiden. Manden som skal bringe denne haj til ro, er ingen ringere end Jason Statham. Sjov i gaden skal der også være plads til og Susanna Fogels veloplagte sommerkomedie ”The Spy Who Dumped Me” skal nok få behørig opmærksomhed, ikke mindst på grund af hovedrolleindehaveren Mila Kunis. Filmen følger et veninde-par som hvirvles ind i den internationale spionverden, efter den ene af kvinderne opdager hendes ex er hemmelig agent. Agenter bliver der heller ikke sparet på i Peter Bergs actionfilm ”Mile 22” med Mark Wahlberg i hovedrollen. Filmen følger en amerikansk efterretningsofficer på en mission, hvor farerne lurer ved hvert et gadehjørne. Jennifer Yuh Nelsons ”The Darkest Minds” er titlen på en film, målrettet mod det attraktive teen-segment. Efter en sygdom slår 98% af de amerikanske børn ihjel, udvikler de resterende 2% superkræfter og placeres i interneringslejre. En 16-årig pige undslipper en lejr og slutter sig til en gruppe andre teenagere på flugt fra regeringen. I hovedrollerne møder vi Mandy Moore, Gwendoline Christie og Amandla Stenberg. Den landflygtige danske filminstruktør Michael Noer står bag genindspilningen af klassikeren ”Papillon”, baseret på en roman af Henri Charrière. De to hovedroller er besat af Charlie Hunnam og Tommy Flanagan. Noer er dog allerede tilbage med en dansk film til februar. Det er den aldeles fremragende ”Før frosten”, med Jesper Christensen i den bærende rolle. Bill Holdermans komedie ”Book Club” handler om en bogklub med fire kvinder, hvis kærlighedsliv kommer op i omdrejninger efter læsning af ”Fifty Shades of Grey”. Vi møder en lang perlerække af bedagede amerikanske skuespillere denne film: Jane Fonda, Diane Keaton, Mary Steenburgen, Candice Bergen, Andy Garcia, Richard Dreyfuss, Don Johnson, Craig T. Nelson og Ed Begley, Jr. Og så er Denzel Washington atter parat til at yde verden retfærdighed i actionfilmen ”The Equalizer 2” af Antoine Fuqua. 

Amerikanske independent film kommer der to af i august. Først kommer Gus Van Sants ”Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot”, som er en biografisk fortælling om John Callahan, der efter en ulykke bliver lammet fra brystkassen og ned og er nu kørestolsbundet. Manden var dybt alkoholiseret, og i et forsøg på at blive ædru opdager han sit talent for at lave satiretegninger. I de væsentligste roller møder vi Joaquin Phoenix, Jonah Hill og Rooney Mara. Christina Choes drama ”Nancy” har Andrea Riseborough, Steve Buscemi og Ann Dowd i hovedrollerne og handler om en kvinde der bliver mere og mere overbevist om at hun er blevet kidnappet som barn. Da hun møder et ægtepar, hvis datter forsvandt for 30 år siden, giver det næring til mistanken. 

Fem øvrige filmnationer byder på godt i august. Frankrig er selvfølgelig mest dominerende med hele tre titler: Yvan Attals underholdende drama ”Ordets magt” med Med Daniel Auteuil, Camélia Jordana og Yasin Houicha. Ziad Doueiris ”Fornærmelsen” om to mænd i Beirut, spillet af Adel Karam, Kamel El Basha, og en fornærmelse der bliver blæst helt ud af proportioner. Og så Tom Wolfs dokumentarfilm ”Maria af Callas” om en af verdens mest kendte operasangere, Maria Callas. 

England er produktionslandet bag Richard Eyres ”Dommerens valg”, med Emma Thompson, Stanley Tucci og Jason Watkins, handler om højesteretsdommeren Fiona Maye der en dag bliver involveret i en sag om en ung dreng, der er diagnosticeret med kræft. Men drengen nægter at modtage behandling for sin sygdom på grund af sin religiøse familie. Der er også re-premiere på David Leans klassiske storfilm fra 1962, ”Lawrence of Arabia”, med Peter O’Toole. Filmen vises i 70 mm i Imperial Bio. 

Fra Italien skal vi opleve Paolo Genoveses ”The Place”, med Valerio Mastandrea, Marco Giallini og Alessandro Borghi. Filmen handler om en mystisk mand, der sidder ved et cafébord et sted i Rom. Hans ’arbejde’ er at opfylde folks mest indtrængende ønsker. En australsk western bliver det også til. Det drejer sig om Warwick Thorntons ”Sweet Country” som foregår i det nordlige territorium i 1920’erne. Retfærdigheden bliver sat på en hård prøve da en ældre medhjælper på en gård, af original herkomst, skyder en hvid mand i selvforsvar. Vi møder Bryan Brown, Matt Day og Tremayne Doolan i hovedrollerne. Og endelig skal vi stifte bekendtskab med Hirokazu Kore-edas japanske ”Det tredje mord”, som handler om Misumi der er kriminel og har været det i mange år, og er nu under mistanke igen. Det ligner en let sag, for Misumi har nemlig tilstået anklagen om ham. Men den prominente advokat Shigemori har andre planer, som kan blive forskellen på liv eller død. Hovedrollerne spilles af Masaharu Fukuyama, Kôji Yakusho og Isao Hashizume.

 _