Formandens Bord: Dansk films markedsandel nu nede på 17,9 procent

DB - FRA FORMANDENS BORD II (720x329)

Dansk film er nu gået på barrikaderne i et forsøg på at skjule det går ad helvede til, og i øvrigt fralægge sig ansvaret. Krisen i dansk film er nu blevet til ”en biografkrise”, selvom det postulat slår alle rekorder i absurditet. Danskerne elsker jo at gå i biografen, de vælger bare udenlandske film i stedet for danske.

Samtidig leder dansk film desperat efter andre succeskriterier end biografernes tilskuerantal og anmeldernes stjerner. Foreløbig uden at være kommet op med noget fornuftigt. Tallene på de digitale tjenester jo hemmeligholdte, men når man samtidig iagttager den svindende andel af filmbranchens indtægter som hentes fra home entertainment-sektoren, må man nok lede andetsteds for at kunne manipulere sig til succes. Det skulle ikke undre om kommentarer fra Facebook-vennerne snart bliver forsøgt lanceret som succeskriterium.

Markedsandelen for danske film var i august 5,4 procent mod sidste års 0,04 procent i samme måned. For året er markedsandelen nu nede på 17,9 procent, mod 19,0 procent i 2016 og 30,0 procent i 2015.

For anden måned i træk var Chris Nolans succes, ”Dunkirk”, at finde i det tyndere luftlag på august måneds top 10. Og selvfølgelig var amerikansk computeranimation også i top, i form af ”Grusomme mig 3” og ”Emoji Filmen”. ”Annabelle 2: Skabelsen” klarede sig også forholdsvis godt og er sikker kurs til at matche den originale films tilskuerantal. Vi skal helt ned på sjettepladsen for at finde det danske bidrag til listen: ”Kidnapning”.

Nedenstående top 10 for august og allernederst i denne klumme top 25 for året hidtil.

1absj (720x382)

Dansk film har en enkelt spillefilm at gøre godt med i september. Det er Henrik Ruben Genz’ filmatisering af Jens Blendstrup roman ”Gud taler ud” med Søren Malling i den alt dominerede hovedrolle. Derudover er der dokumentarfilmen ”En fremmed kommer til byen” af Nicole Horanvi.

To udenlandske film har dog i september dansk islæt: Den amerikanske spinoff-film ”The Lego Ninjago Movie” af Charlie Bean og Janus Metz Pedersens svenske tennisfilm ”Borg” med Shia LaBeouf, Sverrir Gudnason, Stellan Skarsgård og Tuva Novotny.

Af øvrige amerikanske film kan nævnes årets anden Stephen King-filmatisering, gyseren ”It” af Andrés Mucshietti. Steven Soderberghs kupfilm ”Logan Lucky” med selveste Daniel ‘007’ Craig, Adam Driver og Channing Tatum, Matthew Vaughns actionfilm ”Kingsman: The Golden Circle” med en sand parade af stjerner: Taron Egerton, Channing Tatum, Jeff Bridges, Colin Firth, Julianne Moore, Mark Strong, Halle Berry og Elton John. Darren Aronofsky kommer med en film om et kærestepar, der pludselig får ubudne gæster i deres hjem, titlen er ”Mother!” og har Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Michelle Pfeiffer og Ed Harris i de væsentligste roller. Michael Cuestas filmatisering af Vince Flynns spændingsroman ”American Assassin” med Scott Adkins, Taylor Kitsch og Michael Keaton. Marc Forsters thriller ”All I See is You” med Blake Lively, Yvonne Strahovski og Wes Chatham. Francis Ford Coppolas kone Eleanor er gået ægtemanden i bedene, og debuterer med den romantiske komedie ”Paris må vente” med Diane Lane, Alec Baldwin og Arnaud Viard. Reese Witherspoons åbner sit hjem for tre unge fyre i “Kærligheden flytter ind” af Hallie Meyers-Shyer. Og sidst, men ikke mindst, er der en dokumentarfilm fra USA, det drejer som om den anmelderroste ”I Am Not Your Negro” med blandt andre Samuel L. Jackson, James Baldwin og Harry Belafonte.

Som optakt til ”Blade Runner 2049” byder september også på en re-premiere på Ridley Scotts ”Blade Runner – The Final Cut”, som skulle være den version som ligger tættest på instruktørens oprindelige vision.

To franske film bliver det naturligvis også til i september: Vincent Garenqs drama ”I min datters navn” med Daniel Auteuil, Sebastian Koch og Marie-Josée Croze, samt Christian Schwochows kunstnerprotræt af Paula Modersohn-Becker, med titlen ”Paula”, Carla Juri, Albrecht Schuch og Roxane Duran medvirker.

Fra Østrig kommer landets Oscarbidrag i 2017: Maria Schraders ”Stefan Zweig: Farvel til Europa” med Barbara Sukowa, Tómas Lemarquis og Josef Hader. Fra Schweiz skal vi opleve Petra Biondina Volpes drama ”Nye tider” med Marie Leuenberger, Maximilian Simonischek og Rachel Braunschweig. Og endelig er der det engelske romantiske drama ”God’s Own Country” af Francis Lee, med Josh O’Connor, Alec Secareanu og Gemma Jones.

1abd (720x700)